Ще останем ли на тъмно?

5998
Ще останем ли на тъмно?
Очаква се решение ще стачкуват ли миньорите от "Мини Марица изток"

Развитие по казуса „Мини Марица изток" се очаква днес, след като във вторник не беше решено окончателно дали ще има стачка на работниците.

Очакваше се решение на Арбитражния съд дали стачката би била законна. Ако рудниците спрат работа, ще спре и доставката на въглища към четири електроцентрали в страната, а това може да означава режим на тока.

Стачка в "Марица-изток", грози ни режим на тока

До края на първия работен ден Националният институт за помирение и арбитраж трябва да се произнесе по законността на обявената ефектив...

Според синдикатите, ако миньорите излязат, това би могло да срине електроподаването, тъй като ТЕЦ-овете произвеждат около 1/4 от тока в страната, а запасите им от въглища биха стигнали за около десетина дни. Според решението на Националния институт за помирение и арбитраж обаче стачниците трябва да гарантират потреблението на населението от електроенергия, стана ясно късно снощи.

За момента се знае, че миньорите от "Мини Марица Изток" имат готовност да излязат в стачка от 7 януари. Това обаче няма да включва протестни митинги и блокади на пътища. Най-вероятно миньорите ще изразят недоволството си от трудовите заплащания, присъствайки на работните си места, но без да изпълняват задълженията си.

Така ще спрат добивът и подаването на въглища към 4-те топлоелектрически централи в комплекса. Очаква се стачката да продължи, докато ръководството на мините изплати на миньорите допълнителните възнаграждения, договорени и обещани при преизпълнението на годишния план с над 5 милиона тона въглища. Ръководството на мини "Марица Изток" вече отхвърли исканията на синдикатите и добави, че не нарушава споразумението.

Вчера 50 миньори от Мадан напуснаха работа заради забавянето на заплатите. Работниците не са получили своите месечни възнаграждения за октомври, ноември и декември. Това предизвикало масово напускане от мината в Мадан.

Задава се режим на тока?

Миньорите от мини "Марица Изток" се подготвят за стачка с искания за по-високи заплати. Синдикатите се позоваха на споразумение с ръков...

Миньорите са потърсили правата, като са подали сигнали в Инспекцията по труда. В резултат на извършена проверка от инспектори от учреждението са съставени актове на собственика на минното дружество, който по законов ред ще възстанови дължимото на напусналите си служители.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество