Ще връщаме ли 28,7 млн. евро на ЕС за къщите на гости? ЕК и Държавен фонд "Земеделие" говорят различно

7248
Ще връщаме ли 28,7 млн. евро на ЕС за къщите на гости? ЕК и Държавен фонд "Земеделие" говорят различно
Снимка: Анита Чолакова

Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т. нар. къщи за гости. Това съобщи Кристина Бохман - представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол.

По нейни думи останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна. Бохман отбеляза, че българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС до 2027 г. да не залагат повече подобни проекти. Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала заяви, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 милиона евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Той отчете, че българските власти са проверили 288 къщи и за 253 са установили нарушения - 88 на сто. Итала добави, че за 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, предаде БТА.

Според Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) у нас обаче Европейската комисия е уравнила с България сметките си по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013, от който са финансирани т. нар. къщи за гости. От ДФЗ са категорични, че програмата за България е затворена. Тоест, оттук-насетне всички вземания при съдебни решения в полза на ДФЗ ще постъпят като приходи в държавния бюджет на България.

Повече подробности по темата стават ясни от въпросите, които Actualno.com зададе писмено на изпълнителния директор на фонда Николай Каварджиклиев, които публикуваме дословно:  

По данните, с които разполага ДФ "Земеделие“, каква е сумата, която държавата ни трябва да възстанови на ЕК заради нередности при проектите за т. нар. "къщи за гости“?

ЕК уравни сметките по ПРСР 2007 – 2013 в края на 2019 г. и програмата за България е затворена. Това означава, че всички вземания, при наличие на съдебни решения, ще постъпят като приходи в бюджета на България.

Каква сума сме възстановили на ЕК досега и откъде е осигурена тя?

ДФ "Земеделие" е предприел всички действия по издаване на актове срещу бенефициерите с нарушения, установени в рамките на 5-годишния срок на действие на договора между двете страни, с цел събиране предоставените средства от ЕС за изграждането на т.нар. "къщи за гости". Към момента една част от издадените актове, преминали през съдебен контрол на две инстанции, са потвърдени с окончателни решения на ВАС, а друга част от образуваните административни дела са все още висящи.

Всички актове са предадени на НАП за събиране на вземанията.

По думите на Кристина Брохман – представител на дирекцията по земеделие на ЕК, трябва да възстановим още 28,7 млн. евро. Откъде ще ги вземем, за да ги върнем, или ще ни ги удържат от следващи плащания по европейски програми? Ако е второто, евентуално от коя програма да очакваме, че ще бъдат удържани?

Както посочихме по-горе, изпълнението на ПРСР 2007-2013 г. е приключило и всички заявени за възстановяване разходи по Програмата са сертифицирани и изплатени от ЕК.

Колко дела се водят срещу ДФ "Земеделие" за наложени санкции на фирми, изградили къщи за гости, колко от тях са приключили с окончателно решение, колко от приключилите са спечелени от ДФЗ и за какви суми (или каква обща стойност)?

През пролетта на 2019 г. главният прокурор на България разпореди да се извършат проверки на всички къщи за гости в страната, изградени с евросредства. ДФЗ предостави цялата документация на компетентните органи за общо 746 платени проекта.

От платените 746 проекта за къщи за гости по ПРСР 2007 – 2013 преди 2019 г. са проверени 130, които са били в период на мониторинг. Това прави 18% от всички изградени и финансирани обекти по ПРСР. Изискването по регламент е да се проверяват между 1% и 5% от проектите, които са в период на наблюдение. 

За втори път: Незаконна методика дава шанс на нарушителите с къщи за гости да се спасят от глоби

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкции във връзка с нарушен...

Със заповед на министъра на земеделието през юни 2019 г. бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007 – 2013 г., за които 5-годишният период на мониторинг не беше изтекъл. Мониторингът за последните договори по ПРСР 2007 – 2013 за къщи за гости изтече на 15 октомври 2019 г.

Екипите на ДФ "Земеделие" провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг (100% от всички в мониторинг) и 7 – в извън мониторингов период по постъпили сигнали на журналисти. Проверките бяха  извършени в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлизаше на 81 млн. лв. 

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнесплан. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Уточняваме, че ДФЗ – РА не е натоварена с разследващи функции, а само административно-контролни при разходването на средства от националния и европейски бюджет. Доклади от проверките, в които са били установени съмнения за измами, са изпращани до компетентните органи в България.

В резултат от извършените проверки през 2019 г. към момента са санкционирани 249 проекта, за които има регистрирани и лоши вземания, на стойност близо 46 млн. лв.

Разследват Александър Манолев за укриване на данъци

Софийската градска прокуратура проверява бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за укрити и избегнати данъчни задъ...

В Държавен фонд "Земеделие" не е постъпвала информация за окончателните резултати от извършваните от прокуратурата проверки на всички къщи за гости.

В съдебната практика и в правния мир размерът на всяка една сума, която подлежи на възстановяване или друго взимане, става ясен след влязло в сила съдебно решение.

Бихте ли ни предоставили копие на заключенията на Европейската комисия относно къщите за гости, които по думите на г-жа Брохман са одобрени в края на месец декември 2021 и след превеждането им на български език са били връчени миналата седмица на българската държава?

Държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) в качеството си на държавна институция няма правомощия да публикува доклади, които не са изготвени от агенцията.

ОЩЕ: Санкционираните къщи за гости масово си печелят делата - ето защо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com