Санкционираните къщи за гости масово си печелят делата - ето защо

26181
Санкционираните къщи за гости масово си печелят делата - ето защо
Снимка: Анита Чолакова

Станалите скандално известни български къщи за (без) гости или къщи за тъщи, финансирани с европейски пари, масово печелят съдебните дела. Те са срещу фонд „Земеделие“, който ги финансира първоначално, а след това ги санкционира.

Припомняме, че след установяването на нередностите общата изискуема сума от страна на управляващия орган беше около 4,5 млн. лева. Скандалът започна след разкритието за луксозна вила на зам.-министъра на икономиката в правителството на ГЕРБ Александър Манолев, построена със средства от Програмата за развитие на селските райони.

През 2019 година започнаха масови проверки на всички къщи за гости, в които се включи прокуратурата, Държавен фонд „Земеделие“, МВР и НАП. Те доведоха до по-голяма публичност по програмата – публикуване на цялата база данни на финансираните проекти – с фирми, адреси, суми, дати на договори и др. Разкриването на пълните списъци с построени къщи за гости пък доведе до нови скандални разкрития за изградени къщи чрез подставени лица на партийци, кметове, общинари, държавни служители.

Сайтът "Биволъ" разкри подробности за къщите за гости на ДПС-лидера Мустафа Карадайъ, снахата на кмета на Долна баня, двете деца на кмета на Минерални бани (Хасково), лидера на ДПС от Харманли, бизнесмен от Велинград, близък до кмета, както и за ортак на Евелин Банев – Брендо.

Причината в повечето случаи да се стига до отхвърляне на санкциите с окончателни решения на Върховния административен съд е изтеклият 5-годишен мониторингов период. Масираните проверки при болшинството къщи за гости отчасти са били в периода на наблюдение, но самите актове за установяване на нарушенията са издадени по-късно, след изтичането му. 

„Като правило проверката за наличие на свързаност между кандидатите за субсидия и овластени лица е формална и не разкрива реалния бенефициент на проекта, дори когато това не е особено трудно. Съвсем лесно е да се провери дали земята, върху която ще се строи къщата, е била или остава собственост на рисково лице като политик или чиновник. Такъв беше случаят с вече обвиняемия зам.-министър Александър Манолев, който дал право на строеж на дъщерята на своята бавачка. Такъв е и случаят с Янаки Червеняков, който е придобил земята и после я продава на фирмата на тъщата си. В тези случаи самата документация уличава истинските бенефициенти, но някой в ДФЗ широко си е затворил очите, а Порожанов е сложил подписа си“ – писа тогава Биволъ.

Най-пресните положителни решения на ВАС за получателите на евросредства са от 4-ти януари проекти в град Батак и село Кралево (Хасковско).

ЕТ "Хефес – Айлин Байрам“ окончателно спечели делото срещу ДФ „Земеделие“ и наложената от него санкция от 373 770 лева – пълната сума за изграждане на семеен хотел в землището на село Кралево, общ.Стамболово.

Фирмата в Кралево за всяка от трите години – 2016-та, 2017-та и 2018 г., заложила приходи от 264 000 лева годишно. Одобрението от страна на Разплащателния орган и разрешението за строеж било забавено от ДФ“Земеделие“, което отложило изпълнението на заложения бизнес план. По данни от счетоводството на фирмата приходите от нощувки за 2016 г. възлизат на  13 232 лева, на 18 931 - за  2017 г., и на 40 702 лв. - за 2018 г. Санкцията за неизпълнение на бизнес плана е в пълен размер на предоставената субсидия и тя е окончателно отменена, защото актът е издаден след изтичане на мониторинговия период.

ВАС потвърди решението на Административния съд в Пазарджик, с което е отхвърлена санкцията от 232 446 лева срещу ЕТ "Александрина Евгениева-гр.Батак" за некоректно изпълнение на проект за развитие на интегриран селски туризъм.  

Проверката там сочи, че за периода от началото на инвестицията до 20.06.2019 г. са реализирани 61 нощувки и е закупен по проекта автомобил VW- LNF, Caddy Trendline 4motion,2.0 TDI, който изминал 62 028 км.  

Проверяващите считат, че при малкия брой нощувки не може да са изминати толкова километри и те да са свързани с дейността на дружеството. Смятат, че нощувките, съпоставени с километрите на автомобила, са показател за неизползването му по предназначение.

Според Административния съд обаче автомобилът е закупен заради залегналите екскурзии и обслужване на гостите. „Не може да се направи извод, че при 61 нощувки не може с автомобила да са изминати 62 028 км. Зависи до къде и колко пъти гостите са ходили. Да, може да е налице неправилно водене на счетоводството – поради липса на пътни листа, но това не означава, че е променено предназначените на закупения автомобил“, е становището на съда. Санкцията в пълен размер е отменена, защото мониторинговият период е изтекъл преди образуване на административното производство по издаване на акта за нарушение.

Бившият зам.-министър Александър Манолев отърва глоба по закона „Магнитски”

На първа инстанция съдът отмени глобата от 10 000 лева за конфликт на интереси на бившия заместник-министър Александър Манолев, санкцио...

ЕТ „Велека – Катя Дамянова“ е получила 391 160 лв. да изгради хотелски комплекс за селски туризъм в с. Бръшлян, общ. Малко Търново. За финансовите 2016-та, 2017-та и 2018-та година е изчислено 8,54% средноаритметично изпълнение на плана и нарушение при разкриването на нови работни места – 2 вместо 3. Договорът за отпускане на финансова помощ е сключен на 03.10.2014 г., мониторинговият период е изтекъл на 03.10.2019 г., а актът за административно нарушение е издаден на 25.08.2020 г. Поради това санкцията е отменена.

От декември е решението за ЕТ „Парадайс – Даниела Манчева“, на която са платени 185 970 лв., за да изгради къща за гости в гр. Бобошево, Кюстендилско. Санкцията, наложена от ДФ „Земеделие“, е за неизпълнение на бизнес плана.

За трите финансови години е изчислено 8,4% средноаритметично изпълнение на плана и нарушение във връзка с разкриването на нови работни места – 1 вместо 3.

За втори път: Незаконна методика дава шанс на нарушителите с къщи за гости да се спасят от глоби

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкции във връзка с нарушен...

Договорът за отпускане на финансова помощ е сключен на 06.10.2014 г., мониторинговият период е изтекъл на 06.10.2019 г., производството по издаване на акта е започнало на 23.10.2019 г., а самият акт за установяване на нарушение е от 29.01.2020 г., т.е. след изтичане на мониторинговия период. Санкцията е отменена.

На ЕТ „Красимира Дукинова“ са отпуснати 391 160 лв. за изграждане на две вилни къщи в с. Ковачевица, община Гърмен.

При проверката са констатирани приходи в размер на 1,76% от планираните за трите поредни години и наемане на само 1 човек вместо планираните 4 нови работни места. Тук констатацията също е, че актът е съставен след изтичане на петгодишния мониторингов период и санкцията е отменена.

Глобата е потвърдена обаче на ЕТ „Мария Роботова“ за изграждане на къща за гости в с. Копривлен (Благоевградско) с 299 402 лв. – 100% санкция. Там проверката е направена през 2018 г. – преди изтичането на мониторинговия период и преди скандалите.

Установено било във висока степен неизпълнение на финансовите показатели на бизнес-плана – 19,68% от планираните приходи.  Констатирани са и несъответствия в количествата на част от финансираните активи по договора.      

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com