Щетите в Мизия се оценяват на около 5,5 млн. лв.

9469
Щетите в Мизия се оценяват на около 5,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Разходите за възстановяване след наводнението ще възлязат общо на 5,5 млн. лв, 828 са засегнатите имоти. За публичния сектор предполагаемите общи разходи ще са към 1,1 млн. лв., а сумите от данъчните оценки на засегнатите имоти ще възлязат на около 4 милиона и половина. Това заяви за Агенция „Фокус” кметът на Мизия Виолин Крушовенски след направената оценка на щетите от наводнението в града.

Възстановителните работи текат в няколко посоки:

Оценката на щетите в Мизия се извършва бавно

Бавно се извършва оценката на щетите в Мизия. Има проблем и с извозването на отпадъците. Това заяви социалният министър Йордан Христоск...

"Възстановяваме първо публичния сектор, което ще рече възстановяване на пътните настилки. Около 65 хил. лева ще струват аварийно-ремонтните дейности на уличната мрежа. Имаме възстановяване на един мост в село Крушовица, който беше подкопан от водата за около 63 хил. лева., също и на един мост в центъра на града, като възстановяването на настилката ще струва около 10 хил. лева. Възстановяваме и едно от общежитията, където ще бъдат настанени на пълен пансион хората. Сумата там възлиза на около 156 хил. лева.”, обясни кметът на врачанския град. 

Дейностите по извозването на боклука, дезинфекцията, дератизацията, деакаризацията и химично пръскане за комари и последващата дезинфекция възлизат на около 50 хил. лева.

„Изготвянето на техническа експертиза относно установяване на текущото състояние на мостовете на река Скът, които са 11 на брой в Крушовица и Мизия е около 31 200 лева. Анализът на причините, довели до наводнението заедно с хидроложки изследвания и изчисления ще струва към 43 200 лева. Възложили сме го на научния сектор на Института по архитектура и строителство ВИАС”, уточни разходите по възстановяване на града кметът на Мизия.

Заедно с пансиона ще бъдат изградени фургонни жилища, в които ще бъдат настанени гражданите с негодни за живеене домове като нужната сума за тези дейности ще са 24 хил. лева.

Мизия има остра нужда от оценители на щетите

350 къщи от общо 700 са проверени в бедстващия град Мизия. Годни за живеене са под една четвърт от тях - 75 къщи. Градът все още се отв...

Искри прехвърчаха и между министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и местните власти в Мизия, която получи 1 млн. лв. авансово за посрещане на първите разходи след наводнението. В ефира на БНР той коментира вчера, че от общината още не са осчетоводили парите и не са предоставили справка пред междуведомствената комисия. МВР е дало срок на Мизия да внесе доклад за размера на щетите в комисията до вчера.

Зам.-кметът на Мизия Николай Нековски коментира пред в. "Сега", че това няма как да стане. "Ние бяхме 17 дни под вода, нямаме ресурс да направим оценка на щетите. А и според правилника на комисията срокът е 6 месеца", обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...