X
 
 

Синдикатите искат и хората, напуснали работа доброволно, да имат право на пълно обезщетение

1684 1
photo of Синдикатите искат и хората, напуснали работа доброволно, да имат право на пълно обезщетение
Снимка: БГНЕС
Хората, напуснали работа по собствено желание или по взаимно съгласие, да имат право на обезщетение за безработица в пълния му размер и за период в зависимост от осигурителния им стаж. Такава поправка в Кодекса за социално осигуряване предлагат от КТ "Подкрепа". 

От синдиката смятат, че сегашните текстове в кодекса поставят лицата, прекратили договора си по взаимно съгласие или с предизвестие, в по-неблагоприятно положение спрямо тези, които са били съкратени, въпреки че всички са се осигурявали за този риск. Законодателната промяна ще бъде предложена на правителството.

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО относно командированите работници, понятието „мини...

Ако един работник поиска да прекрати договора си или го направи по взаимно съгласие със своя работодател, той има право на обезщетение за безработица в минималния размер, който през тази година е 7,20 лв. на ден, за период от четири месеца, след като се регистрира в бюрото по труда.

Ако обаче работникът бъде съкратен, неговите права се разширяват до обезщетение от 60% от осигурителния му доход, и период на получаване до 12 месеца, в зависимост от годините осигурителен стаж. От КТ "Подкрепа" смятат, че и в трите случая хората имат нужда от компенсация, която да замества дохода от труд.

"Безработицата е осигурителен случай и източникът за обезщетенията за безработица са осигурителните вноски. Вноската е универсална и тя не прави разлика в това на какво основание работникът е спрял да работи. По тази логика би следвало обезщетението за безработица, във всички случаи, когато човек спира да работи, да бъде еднакво", коментира лидерът на синдиката Димитър Манолов, цитиран от Дарик.

От синдиката посочват, че промяната е наложителна, за да даде гаранция на работника, че може да упражни правото си да напусне работа с едностранно предизвестие или по взаимно съгласие, без да бъде "санкциониран" за това поведение.

Всеки трети работодател у нас търси квалифициран персонал

Всеки трети работодател в България не успява да намери квалифициран персонал, сочат данни на европейската статистика. Най-сериозен глад...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Световен ден на храната

Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, и се отбелязва ежегодно на 16 октомври. Инициативата...