Синдикатите искат необлагаем минимум, бизнесът – по-ниски осигуровки

6162
Синдикатите искат необлагаем минимум, бизнесът – по-ниски осигуровки
Според Асоциацията на индустриалния капител минималните прагове трябва да се премахнат

Бизнесът и синдикатите са единодушни, че е необходимо намаляване на данъчното бреме върху доходите от труд, но се разминават сериозно в предложенията си как това да се реализира. Докато синдикатите настояват през 2013 година да бъде въведен необлагаем минимум, бизнесът иска намаляване на осигуровките. Това стана ясно в сряда след среща между работодателските и синдикалните организации, предаде Mediapool.

“От двата синдиката ще направим предложение да се въведе необлагаем минимум в бюджет 2013 година...Според нас това е изключително важно особено за нискодоходните групи, тъй като у тях биха оставали повече пари и по този начин ще се стимули потреблението“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Той допълни, че необлагаемият минимум трябва да е равен или близък до минималната работна заплата, която в момента е 270 лева.

“Въвеждането на необлагаем минимум не е обща позиция на синдикатите и работодателите и ние се разграничаваме от нея. Но е радостно това, че се заговори за намаляване на данъци върху труда. Надявам се, вече от всички се разбира, че би се увеличила заетостта чрез по-ниски данъци върху труда. Според нас обаче пътят не е чрез въвеждане на необлагаем минимум“, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

“Франция например предложи друга схема – намаляване на осигуровките, за да се увеличи заетостта и компенсиране чрез увеличаване на ДДС. Ние не предлагаме това, ние предлагаме намаляване на осигуровките и компенсиране на недостига с намаляване на сивия сектор“, допълни той.

“Нашата принципна позиция е, че намаляване на осигуровките трябва да има само при точни актюерски разчети“, заяви от своя страна Димитров.

По темата за намаляване на сивия сектор бизнесът и синдикатите са сформирали работна група, която в следващите седмици да изготви конкретни предложения към правителството. Сформирани са още две работни групи, които ще подготвят предложения за промени в законодателството, свързани с образованието и квалификацията и колективното трудово договаряне.

Като мярка в борбата със сивия сектор Велев вижда премахването на минималните осигурителни прагове в различните браншове. Сега тези прагове се договарят всяка година от бизнеса и синдикатите и играят ролята на минимални работни заплати в отделните сектори.

“Ние като организация поставяме под съмнение ефективността на договаряните минимални осигурителни доходи. Тези прагове легализират, определят границата на сивия сектор. С тях се определя една сума и оттам нататък никой не се занимава с плащането на друга сума отгоре в плик. Дори да се въведе плащане на заплатите само по банков път, това не решава нищо, защото това, което сега се плаща официално на ръка, ще се плаща и по банков път, а останалото, което минава под масата, ще продължи да минава под масата“, посочи Велев.

“Затова това е една тема, по която искаме да предизвикаме дискусия докато не е дошло лятото, когато вече няма да има време за дискусия и пак ще започнем да договаряме минимални осигурителни прагове. Тогава вече никой няма да смее да ги махне и отмени, защото ще има опасението, че ще се изплащат официално минимални работни заплати, ако премахването на тези прагове не бъде съпроводено с други мерки, включително и криминализиране укриването на осигуровки“, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com