Синът на Кольо Карамфилов – Росен – дари официално на НДК инсталацията „Кибрит” от своя баща

28887
Синът на Кольо Карамфилов – Росен – дари официално на НДК инсталацията „Кибрит” от своя баща
Снимка: Пресцентър НДК

Синът на Кольо Карамфилов – Росен Карамфилов – дари официално на НДК инсталацията „Кибрит” от своя баща. Това е изпълнение на волята на големия български художник, който през 2011 г. прави изложбата „Мерси” заедно със Стефан Божков. Тогава експозицията гостува в няколко български града, включително в София в НДК. Оттогава творбата е на съхранение във фонда на НДК, но вече публиката на двореца може да се докосне до нея и да общува по още един начин с „небозримия” артистичен свят на големия български художник.

Пета изложба на млади иконописци в Стара Загора

Петата си поред изложба откри ателието по иконопис при старозагорския храм „Света Троица“. Графични отпечатъци и икони на н...

Поводът за официалното дарение е изложбата „Необозримо” на Кольо Карамфилов, която се откри в ремонтираната Артгалерия НДК, а екипът на двореца вдъхна нов живот на инсталацията „Кибрит”, експонирайки я в едно от най-представителните пространства на НДК – вход А6. Тя остава там за постоянно и се превръща в още едно от над 120-те произведения на изкуството, разположени в залите и фоайетата на НДК.

„Формално днес откриваме изложба, но мисля, че метафорично казано това, което Кольо Карамфилов е открил, ние надали ще успеем да видим. Лично за мен това, което се опитва Кольо Карамфилов да ни каже е, че смисълът на тази изложба е да мотивира творците, които са тръгнали по тези стъпки. Младите творци имат нужда от тази мотивация и се радвам, че НДК е част от това“, заяви Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК. Изложбата „Необозримо за Кольо К.” в Артгалерията на НДК включва серия от графики и живописни платна, които не са показвани в изложбата на Кольо Карафилов, реализирана в началото на годината в Пловдив в рамките на Пловдив- европейска столица на културата.

Изложба по случай Световния ден за защита на животните

По случай 4 октомври - Световен ден за защита на животните, Организацията за защита на животните “Четири лапи“, със специал...

Любителите на изкуството в София могат да видят както популярни, така и малкоизвестни произведения на художника, предоставени от колекционери и галеристи. „Изложбата „Необозримо за Кольо К.“ е един подарък от Пловдив за София и изключително благодарим на НДК за топлото гостоприемство. Опитали сме се в тази изложба да представим най-ключовите и най-съществените като послание, като визуален език, като образна метафора работи, произведения на Кольо Карамфилов. През годините на своя творчески път той изкова една иконография, която го прави абсолютно разпознаваем автор, много силен, много мощен, много поетичен и много задълбочен.“, коментира професор Галина Лардева - изкуствовед и куратор на изложбата.

Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част о официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. НДК е партньор на проекта в частта с представянето му в София. Посетителите ще могат да видят изложбата всеки ден до 20.10.19 г. в Артгалерия – НДК между 11:00 ч. и 18:00 ч. Входът за посетители е свободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com