"Системата ни убива": Геноцид са приетите промени в законите за личната помощ и за хората с увреждания

3463
"Системата ни убива": Геноцид са приетите промени в законите за личната помощ и за хората с увреждания
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Майките на деца с увреждания  от "Системата ни убива" нарекоха промените в Закона за лична помощ и Закона за хората с увреждания "геноцид към децата и хората с тежки и множество увреждания". Според тях, с приетите вчера промени от Министерския съвет се е изпълнила целта на социалния министър Деница Сачева "да унищожи реформата в социалната политика", постигната след техните протести.

Затова от организацията предупрежават, че "ако депутатите гласуват "за" промените, предложени от Сачева, ще стане ясно на всички, че институциите в България работят в пълно съгласие, народа да бъде унищожен, като се започне от най-уязвимите".

Какво става с подписания през 2018г. План за действие за промени в политиките за хората с увреждания, иницииран от тан и неизпълнен от правителството, питат от "Системата ни убива".

 

Actualno.com публикува без редакторска намеса позицията им. В нея е описана "подмяната", за която алармират от сдружението.

"Ние ,майките на деца с увреждания от НГИ "Системата ни убива ", от месеци ви алармираме, че целите на Сачева, са унищожаване на реформата в социалната политика, постигната с промени в законодателството чрез нашите протести. Днес ви информираме: Сачева изпълни мисията си за съсипване на реформата в социалната система. Подготви и внесе предложения за унищожаването на Закона за лична помощ и отлагането на реформата от Закона за хората с увреждания. Предложенията й бяха гласувани вчера от МС. Очакваме тази седмица гласуване на промените в НС. Предупреждаваме, че ако депутатите гласуват "ЗА" промените, предложени от Сачева, ще стане ясно на всички, че институциите в България работят в пълно съгласие, народа да бъде унищожен,като се започне от най-уязвимите. Предстои да видим, освен депутатите от ГЕРБ, кои други ще гласуват" ЗА" геноцида към децата и хората с тежки и множество увреждания.

На кратко какво сътвори Сачева:

1. Помощните средства няма да се предоставят, както е по приетият закон, според индивидуалните нужди и потребности ( предоставянето им от МЗ се отлага за пореден път,сякаш животът е безкрайно и разтегливо понятие,)

"Системата ни убива": Разходките приключиха. Време е за действия!

Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" ще продължи да иска оставката на кабинета "Борисов 3", докато тя не стане факт....

2.Агенция за контрол и политики за хората с увреждания няма да има в близките години.

3.Всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент по Закона за личната помощ, ще бъдат ощетени и лишени от права:

- никой няма да получи полагащите му се часове подкрепа, според нуждите и потребностите .

-ще продължи да се отнема добавката за чужда помощ

-тежките случаи ще бъдат ощетени за сметка на по -леките

Майките от "Системата ни убива" сложиха жалейки на парламента и Министерски съвет

Майките от "Системата ни убива" сложиха жалейки на сградите на парламента и на Министерски съвет. Тази вечер протестът, на който се отс...

- лишени от право на асистент ,което им се полага по ЗЛП, ще бъдат всички хора с трайни увреждания с ТЕЛК над 50% без ЧП.

Предложенията на Сачева с примери: на човек с онко заболяване и ТЕЛК 100 % се отнема правото му по ЗЛП на асистент,при очевидна нужда от грижа.

- Всички хора ,които имат асистент по ЗЛП ще станат без грижи в почивните и празничните дни.Добавката им от 100 лева към пенсията за чужда помощ ще продължи да им се отнема ,което означава,че няма да могат да я използват по предназначение и да заплатят с нея на асистент в почивните дни.Тоест, хора,който не могат да мърдат и са напълно парализирани, ще имат асистент от понеделник до петък от 8.00-17.00ч. Събота,неделя и по празниците ще вегетират без вода и храна в леглата си. Знаейки,че пенсията им е 160 лева, Сачева е преценила,че те и без това не могат да се хранят всеки ден.

Още една от целите на промените в ЗЛП е изцяло подмяната на механизма лична помощ, чрез подмяната на "човек с увреждане" с "ползвател". Това е стъпка напред към така тачения от всички финансово заинтересуваните Закон за социалните услуги,през който всякакви ‘’доставчици на социални услуги’’ точат без контролно проектни и бюджетни средства. Разликата между асистент по ЗЛП и асистент по ЗСУ е, че при личната помощ средствата отиват директно към асистента и НПО не могат да усвояват средства. Очевидно е чии интереси брани Сачева.

Припомняме ,че причината да подновим протеста и палатковия лагер през месец март, бяха манипулативните и лъжливи изявления на Сачева по повод ЗЛП,за което поискахме нейната оставка.След като не я подаде, преминахме към протести за оставката на кабинета" Борисов 3",защото разбрахме,че само така можем да запазим постигнатото и законите да започнат да функционират в пълния си обем.", пишат разгневените майки на деца с увреждания.

”Системата ни убива” на протест: Сачева не спира да лъже и то откакто е министър (ВИДЕО и СНИМКИ)

Протест пред Министерството на труда и социалната политика. Майки от “Системата ни убива” застанаха под подопечното на Дени...

Още вчера те реагираха на приетото от Министерския съвет с позиция във Facebook.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com