Скопие: Ще отвори ли цар Самуил нова филмова война между Македония и България?

40015
Скопие: Ще отвори ли цар Самуил нова филмова война между Македония и България?
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е да се създаде нова филмова война между Македония и България? Подобна на онази от „Трето полувреме”? Този път причината би могла да бъде новият филм на Антонио Митрикески „Цар Самуил”, пише днес македонският вестник ”Вечер”. Изданието посочва, че след като във вестника бил публикуван текст с изявления на Митрикески, български медии публикували материали, в които се посочва, че цар Самуил е вдигнал бунт срещу българите.

„Скопие упорито се опитва да насади „истината” за „македонския” цар Самуил. Антонио Митрикески се опитва да направи филм за ослепените войници на Самуил, след като замина за Берлин да търси спонсори”, коментират български медии, според „Вечер”.

Либертас: Българите обявиха за филмов фалшификат лентата за цар Самуил

Българите обвиняват готвената екранизация на живота на цар Самуил за филмов фалшификат, коментира македонското електронно издание "Либе...

„В България се поставя въпросът ще се повтори ли случаят с „Трето полувреме”. През 2011 г. Българските евродепутати Евгнени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо на еврокомисаря Щефан Фюле, в което се посочваше, че „Трето полувреме” разпространява исторически манипулации към България”, пише изданието.

„Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на изграждане на македонската идентичност въз основа на исторически фалшификати”, се казваше в писмото на българските евродепутати.

"Вечер" цитира последвалия отговор от говорителя на ЕК, както и на германския евродепутат Дорис Пак, която заяви: „Не трябва да се отдава голямо значение на реакциите на българските евродепутати за „Трето полувреме”. Това са хора, които не разбраха нищо за Европа. Те трябва да престанат с това, защото какво бихме правели ние в Германия, ако реагираме на всички филми за „Третия райх”. Не трябва да се реагира по този начин, защото не е културен начин на действие и затова мисля, че не трябва да се отдава голямо значение на техните реакции”.

В същото време в своя позиция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев посочва, че с проекта за филм за цар Самуил продължава поругаването на българското културно-историческо наследство в Република Македония. Това съобщиха от пресцентъра на ЕНП.

Със сериозно безпокойство научих за новия филмов проект в Република Македония, финансиран от "Македонския филмов фонд" с половин милион евро държавни средства, за живота на българския цар Самуил. Според излязлата информация, за пореден път в Република Македония ще бъде направен опит за груба историческа манипулация, целяща да внуши, че цар Самуил е “македонски” цар и е отстоявал позициите и внушенията на сегашните управляващи в Скопие. Това е в остро противоречие с цялото досегашно човешко историческо познание, събрано в трудовете на пътешественици и учени, и доказано чрез оригинални исторически ръкописи и артефакти.

Георге Иванов: Русите имат един и същ език като древните македонци

Русите имат един и същ език като древните македонци. Тази теза разви президентът на Македония Георге Иванов при посещението си в Москва...

Без да поставям под съмнение свободата на автора да твори, изказаните в медиите откровения от режисьора Антонио Митрикевски издават истинските му намерения, нямащи нищо общо нито с изкуството, нито с историческата истина. Художествената измислица е неуместна при безспорно установени исторически факти и се превръща в откровена пропаганда, финансирана с държавни пари. Поставянето на измислени реплики от името на цар Самуил, като например, че е цар на "Светото македонско царство", без предоставяне на исторически документи, е евтина и жалка лъжа. Този проект още веднъж показва колко е важно експерти и сериозни историци да започнат дебат по спорните исторически личности и събития, като всяка от страните, защитавайки своята теза, да представи оригинални документи за нея. Зад подобен проект прозира митологизираната държавна идеология на правителството на Република Македония и целенасоченото налагане на омраза към съседите, особено към българите и всичко, свързано с България. Това е част от тенденцията за насаждане на страх и подозрение към България, която често е представяна като неприятелска страна, опитваща се да завладее Македония.

Най-обезпокоителен е фактът, че въпросният нов филмов проект се ползва със знаковата финансова подкрепа на македонското правителство. По подобие на филма “Трето полувреме”, уличаващ България в основната вина за депортирането на македонските евреи по време на Холокоста, филмът за цар Самуил също се радва на щедростта на управляващите и определението “стратегически важен”.

Тези гротескни форми на утвърждаване на идентичност чрез паметници, филми, изложби и енциклопедии са в крещящо противоречие с редица препоръки на Европейския парламент. Не може да става въпрос за добросъседски отношения, докато управляващите в Скопие продължават чрез груби исторически манипулации изкуствено да задълбочават пропастта между гражданите на Република Македония и техните съседи.

В духа на наследството от югокомунизма, идеологията на управляващия елит, академичната общност и медиите в Република Македония старателно надграждат със създаването на нови исторически митове. Откровените лъжи и манипулации целят укрепването и развиването на изкуствена идентичност чрез фалшифициране на историческите извори, и най-вече отклоняването на вниманието на македонските граждани от истинските проблеми на обществото – икономическата разруха, безработицата, неосъщественото еврочленство.

С подобни цели и политика властите в Република Македония се отдалечават още повече от перспективите за членство в европейското семейство. По този начин те наказват своите собствени граждани – превърнати отново в жертва на една късогледа битка за власт.

Скопие прави филм за Самуил - "цар на Светото македонско царство"

Ослепените войници на Самуил ще бъдат заснети на филм, пише македонският вестник ”Вечер”. „Аз Самуил Мокри, от плем...

Смятам, че ЮНЕСКО трябва да защити безценните исторически оригинали от посегателство. В тази връзка, бих искал да подчертая важността на опазването на Битолската плоча на цар Иван Владислав, на многобройните ръкописи и паметници, както и на стенописите от български църкви на територията на сегашната Република Македония, се казва в позицията на д-р Андрей Ковачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com