Скоро: Лишаването от свобода за репресираните и казармата ще се признават за стаж за пенсия

9407
Скоро: Лишаването от свобода за репресираните и казармата ще се признават за стаж за пенсия
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

След дебат продължил над два часа, народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от ДПС. Това стана със 131 гласа "за", 31 гласа "против" и 38 гласа "въздържали се".

Със законопроекта се предлага периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж на репресирани лица да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Предлаганите промени ще дадат възможност на около 2 хил. лица с недостигащ около две години осигурителен стаж да се възползват от правата за пенсиониране. Годишно по този ред придобиват право на пенсия около 10 хил. лица. При среден размер на получаваната пенсия 314,50 лв. се очаква средномесечният допълнителен разход за тях да бъде в размер на 629 хил. лв., а на годишна база увеличението да бъде малко над 7,5 млн. лв., която сума няма да застраши финансовата стабилност на Фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване. Още: Колко ще скочи възрастта за пенсия през следващите години?

Поправките осигурителния кодекс бяха предложени от ДПС с аргумента, че ощетените и репресирани български турци са работили в Трудови войски или са били в затвора, поради което са били лишени от трудов стаж.

Дебатът

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че има тълкувателни решения на ВАС, но чиновниците в държавата отказват да се съобразят с тях.

"Не е хубаво да се играе с тази тема", взе думата и председателят на парламента Вежди Рашидов.

"Българските турци са достойни и равностойни български граждани. Това, че са малцинство, не ги прави по-малко граждани. Второ, тук става въпрос за нещо много неприятно, ще избегна думата репресии. Много българи се срамуваха от това, което ставаше. Ако до днес не съм поискал извинение от целия български народ, то е, защото съм живял между група достойни български граждани. Днес говорим за едни 7 милиона - не са много за хората, които построиха социализма. Това са хората, които до днес са на всички строежи", обяви се в подкрепа на поправките Рашидов. "От целия ми род всички заминаха, другите измряха", каза Рашидов.

По време на дебатите съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев посочи, че осъжда репресиите от Възродителния процес, но е против потърпевшите да бъдат компенсирани през пенсионната и осигурителната система. Василев заяви, че трябва да се търси решение без да се минава през НОИ. Той дори изказа готовност да подкрепи промените на първо четене, за да се осмисли механизъм преди второто четене. Още: Повишават се изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия

Василев посочи, че подкрепя промените за пенсионирането да бъдат направени по адрес на работилите в трудови войски, чийто стаж не е бил признаван, но изтъкна резервите си относно правото да получат стаж всички, които са били в затвора, защото така попадат под общ знаменател репресираните и всички останали.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че партията му не подкрепя поправките в КСО и настоя да не се позволява на една партия "да спекулира и да си присвоява миналото". Костадинов напомни за терористичните атентати, извършвани от турски организации преди Възродителния процес, като отбеляза, че сме единствената държава от ЕС, която не изплаща компенсации на жертвите на тероризъм.

"Разговорът трябва да бъде насочен към бъдещето, а не към миналото. Тази рана вече е затворена, не бива да бъдем делени, ние сме един народ и не бива да позволяваме да се създава разделение", каза Костадинов по темата за Възродителния процес. Той обяви, че у нас не е имало етническо прочистване, както твърди ДПС, защото много от българските турци след години са се завърнали по родните места. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com