X
 
 

След месец ще има окончателно решение по делото за Национален парк „Пирин“

770 2
След месец ще има окончателно решение по делото за Национален парк „Пирин“
Снимка: НП Пирин
Днес беше последното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за липсата на екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план за управление на Национален парк “Пирин” 2014-2023 г. Този етап на делото е резултат от  жалба на МОСВ срещу решение на тричленния състав на ВАС, който постанови, че планът подлежи на задължителна екологична оценка.

На заседанието гражданските организации - WWF България и Асоциация на парковете в България, членуващи в коалиция „За да остане природа в България“, защитиха позицията, че решението на МОСВ планът за управление да бъде приет без задължителна екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000, е в грубо нарушение на европейското екологично законодателство. Изпълнението на плана по този начин ще доведе до необратими щети за националния парк, опазващ едни от последните вековни находища от бяла и черна мура. 

Нено Димов се разболя заради делото "Пирин", пак искат оставката му

Министърът на околната среда и водите Нено Димов провали заседание по дело за Национален парк “Пирин”, като не се яви в съд...

Прокурорът по делото подкрепи решението на тричленния състав на ВАС, с което се отмени решение № ЕО-1 от 01.03.2017 г. на министъра на околната среда и водите, с което е постановено да не се извършва екологична оценка на проект за актуализация на план за управление на Национален парк „Пирин”. Прокурорът изложи в своите мотиви, че решението на МОСВ не спазва нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие

Представителите на Министерството на околната среда и водите не изразиха никаква позиция извън тази, че подкрепят жалбата си. Въпреки че министерството има  ново ръководство, позицията на МОСВ да се върви към одобряване на плана в този му вид, не се  е променила.

В едномесечен срок съдът трябва да излезе с окончателно решение по този случай, за който защитниците на природа се борят от 2017 година.

Природозащитната коалиция припомня, че делото, както и останалите дела за Пирин, се радва на висок обществен интерес. В съдебната зала отново присъстваха много граждани, за да се запознаят лично с мотивите на природозащитниците и съответно с тези на представителите на екоминистерството. МОСВ продължава да настоява да не се прави цялостна оценка на въздействието, което прилагането на плана за управление ще окаже върху природата на парка.

Започва делото за нарушения при санитарни сечи в парк "Пирин"

Неправителствената организация WWF България заведе дело срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за нарушения при провежд...

Проектът за нов план предвижда стопански сечи и 12 пъти увеличение на площта за туристически зони, в които може да се строят нови ски писти и съоръжения, което означава голи сечи в старите гори на парка.

Наред с това проектът за нов план е недопустим поради противоречие със законовите режими на националните паркове - водохващания с цели различни от питейни нужди, нови пътища и изграждане на нови спортни съоръжения. 

Въпреки мащабно увеличение на човешките дейности в парка, министерство на околната среда отказа да подложи на оценка очакваните въздействия. Вече три различни съдебни състава на Върховен административен съд потвърдиха нуждата от такава оценка.

Actualno.com

Етикети:

  • Беглик 2 Беглик преди 4 седмици Профил на трол?
    Нямам вяра на тези измислените природозащитни организации, които многократно бяха уличавани в злоупотреби и рекет. Подозирам, че и сега и така. Натискат се за екологична оценка, за да могат да приберат поредните лесни пари. Нали се сещате, как по случайност техни хора трябва да изтогвят въпросната оценка.
  • Асен 1 Асен преди 1 месец Профил на трол?
    Дано решението е да можем да имаме нормални условия за ски в планините!