След протеста в Обручище обявиха ускорена поръчка за пътя им, сумата е 17,4 млн. лева

2847
След протеста в Обручище обявиха ускорена поръчка за пътя им, сумата е 17,4 млн. лева
Снимка: МРРБ

Последният протест за пътя на Обручище – от 14-ти март тази година, се оказа най-ефективен. 

Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) днес обяви ускорена процедура, чрез която да избере изпълнител на обект „Основен ремонт на път III-5504 - Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище - (Раднево - Гълъбово), участък от км 0+000 до км 15+700“. Поръчката се възлага на инженеринг – проектиране и строителство.

Крайният срок за получаване на оферти изтича на 11-ти април, а прогнозната стойност на обекта е 17 420 000 лв. без ДДС. На практика кандидатите разполагат с десет дни да подготвят офертите си. 

В прессъобщение на АПИ се казва, че обществената поръчка е по ускорена процедура по реда на чл. 74, ал. 4 от ЗОП, поради спешната необходимост от ремонтни дейности на трасето и аварийното състояние на ж. п. надлеза в с. Обручище.

От началото на 2022 г. са извършвани периодични проверки на съоръжението, като през последните седмици се наблюдава активно пропадане и в двете ленти на платното за движение, както и пукнатини и значителни отцепвания на земния насип при подходите. Този процес е необратим и се задълбочава, което би довело до прекъсване на трафика в участъка и блокиране дейността на минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“.

Настилката на третокласния път е силно износена, конструкцията му е с нарушена носимоспособност, тъй като в почти цялата отсечка има обособени участъци с видими повреди по пътното платно. По повърхността на настилката се наблюдават множество мрежовидни пукнатини, дупки, кръпки, коловози, локални слягания и пропадания.

Обявена е и обществена поръчка за избор на изпълнител на строителния надзор при ремонта на третокласната отсечка. Индикативната стойност на поръчката е 609 700 лв. без ДДС, срокът за подаване на офертите също е 11 април т. г.

Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, разделен на три междинни етапа, а предвиденият срок за строително-монтажните работи е 540 календарни дни /18 месеца/. 

За да се осигури възможно най-бързо започване на ремонтните дейности и съответно по-бързото им изпълнение, в проекта на договора е предвидена възможност, според която при бедствени и аварийни ситуации разрешения за строеж по изключение могат да се издават по частични работни проекти. Строителните книжа могат да се комплектуват и по време на изпълнението на неотложните възстановителни работи или след изпълнението им.

Средствата за ремонта на 15,7-километровата отсечка между Мъдрец и Гълъбово са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Началото на участъка, който ще се ремонтира, започва от кръстовището с път II-55 Велико Търново - Нова Загора - ТЕЦ-2 - Свиленград, в района на с. Мъдрец. Завършва при пресичането с път III-554 Нoва Загора - Раднево - Харманли, в района на с. Обручище.

Ще бъдат ремонтирани трите големи съоръжения в отсечката – мост над дере, мост над р. Соколница, ж. п. надлез в с. Обручище, както и 32 водостока.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово. Пътят е построен преди 45 години -  през 1976 г., и оттогава не е основно ремонтиран.

Жители на Обручище на протест заради лошо състояние на път

Жители на Обручище излизат на протест заради лошото състояние на местния път. Това трасе е единственият маршрут, по който минават автоб...

Припомняме, че последният протест, организиран от жители на Обручище, беше през март месец. Тогава на място отиде и регионалният министър Гроздан Караджов. Той каза, че в бюджета на министерството има заложени буфери точно за такива неотложни ремонти.

От ведомството тогава съобщиха, че обществената поръчка за основен ремонт на пътя между Гълъбово и Мъдрец ще бъде обявена до края на същата седмица.

„Очакваме до десети април да има избран изпълнител на инженеринг – за проектиране и строителство. Ремонтът трябва да започне до края на април“ - под този ангажимент се подписа вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред протестиращите жители и кмета на село Обручище, които на 14-ти затвориха пътя за около час.

Това бе петият за последните няколко години протест на жителите на община Гълъбово.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com