X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

След първо четене: Концесиите за добив на природните ни богатства могат да продължат до 60 години

1254
След първо четене: Концесиите за добив на природните ни богатства могат да продължат до 60 години
Снимка: Pixabay
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за подземните богатства  по време на заседанието си днес. Текстовете са предложени от правителството след две години работа и предвиждат затягане на контрола върху концесиите за добив на подземни богатства. Към края на миналата година договорите за концесия са 539.

Поправките трябва да запълнят празнотите в законодателството, които се появиха след като в началото на 2018 г. влезе в сила новият Закон за концесиите. От неговия обхват тогава бяха изключени концесиите за добив на подземни богатства.

МС даде седем разрешения за проучване на подземни богатства

Правителството одобри седем разрешения за проучване на подземни богатства. „Грома Холд“ ЕООД ще проучва строителни материа...

Срокът на концесията остава 35 години, както и сега. Предвидена е възможност за неговото удължаване, ако концесионерът го поиска. Условието е да разполага с план за разработка на находището и финансово-икономическа обосновка за срока на продължението, доказателства, че в находището има още запаси и ресурси, и че е изпълнил досегашните си задължения по договора. Общият срок на концесията, заедно с удължението, не може да надхвърля 50 години.

Това обаче е принципното положение. Има и изключение, което позволява продължение на концесията с още до 10 години след изтичането на максималния срок – тоест, общо до 60 години. Това става възможно, ако находището не е изчерпано, ала в същото време в него няма достатъчно запаси, за да бъде предоставено на нова концесия на друг търговец. Срокът на извънредното удължение ще се определя според остатъчните запаси в находището и предвидения от концесионера средногодишен добив, който трябва да бъде минимум еднакъв като обем с най-малкия годишен добив, достигнат по време на изтеклата концесия, пише Сега.

Конкретният размер на плащането, което концесионерът ще дължи на държавата, ще се определя с наредба, приета от правителството по предложение на министрите на енергетиката и на финансите. Концесионерът ще трябва да предостави и финансово обезпечение за отговорностите си по предотвратяването на екологични щети и отстраняването на последиците от такива. Това се отнася специално за добиващите нефт и газ в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Сред възможностите за прекратяване на концесионен договор се добавят и случаите, при които концесионерът в продължение на 3 години от влизането в сила на договора не е започнал добив по причини, за които той отговаря. Например не е извършена оценка на въздействието върху околната среда или не е сменено предназначението на земи, покриващи съответното находище и др.

Разрешения

С 15 години се удължават 3 концесионни договора за добив на подземни богатства

Правителството прие отправените от концесионерите предложения за удължаване с по 15 години на концесионните договори за добив на природ...

Запазва се досегашната разпоредба, според която разрешенията за търсене на нефт и природен газ ще важат до 5 години, а за метални и неметални полезни изкопаеми, и за твърди горива – до 3 години. Тези срокове могат да бъдат удължени на два пъти до 2 години всяко – според условията в сключения договор между държавата и компанията, която търси залежи.

Сега се допълва, че дори и отвъд тези допълнителни срокове, може да се добавят още две години. Като основание се посочва, че оценката на перспективността на даден проучвателен блок в Черно море е процес, който отнема между 36 и 48 месеца. Условието да се получи такова удължение е компанията да е изпълнила работната програма по договора и да подаде предложение, в което мотивирано да обясни каква работа възнамерява да свърши, ако получи ново удължение.

За получаването на разрешения за проучване също ще се държат такси и финансови обезпечения, както и при концесиите.

Възможни санкции

Нови, непредвидени досега случаи на санкция са предвидени в законопроекта. Липсата на съгласуван вътрешен план за аварийно реагиране, който да съответства на изискванията на наредбата за предотвратяване на аварии при търсене и добив на подземни богатства, ще се наказва с глоба от 10 000 до 50 000 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец – имуществена санкция от 50 000 до 100 000 лв. Който няма приет доклад за големите опасности при същите дейности, ще плаща повече - глоба от 50 000 до 100 000 лв., съответно имуществена санкция от 100 000 до 200 000 лв.

Зелените предупреждават за опасни законови поправки относно добива на газ в Черно море

Категорично против готвените промени в Закона за подземните богатства (ЗПБ) се обяви партия „Зелените”. Според „Зелен...

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com