Следят за нарушения на пътя с камери до 12 август, но не и за липса на "Гражданска отговорност"

2046
Следят за нарушения на пътя с камери до 12 август, но не и за липса на "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

"Имаме 148 мобилни камери, които са в автомобилите, 28 камери, които са на тринога, 23 стационарни камери и една за средна скорост за момента. С тези технически средства ние осъществяваме контрол на скоростта през цялото време, както през деня, така и през нощта", обясни гл. инспектор Росен Рапчев, началник на сектор "Пътен контрол" към Главна дирекция "Национална полиция".

До неделя (12 август) в целия ЕС се провежда акция по контрол на скоростта. Това е операция на TISPOL и е съгласно техен график. У нас тя се провежда за втори път през тази година, уточни Рапчев, предаде репортер на БГНЕС.

Управляващите ще изхарчат милиони за нови камери по пътищата

Във фонд "Пътна безопасност" са натрупани около 60 млн. лв. и тези пари трябва да се изразходват за камери по пътищата, информационни к...

Целта на операция TISPOL за разрешена максимална скорост за движение е да дисциплинира шофьорите и статистиката показва, че постигаме резултати в това отношение, но въпреки това родните шофьори се нареждат в челните места по пътни нарушения, коментира гл. инспектор Рапчев.

"Операции за скорост се извършват на главните пътища и автомагистралите, както и на някои места от третокласната и общинската мрежа, в които имаме участъци с концентрация на ПТП по причина превишена или несъобразена скорост спрямо пътните условия", обясни той и допълни, че водачите не се спират за проверка, а се снимат с технически средства.

Той добави, че в рамките на тази акция няма да се проверява наличието на сключена "Гражданска отговорност" и, подчерта, че камерите не могат да следят затова. Рапчев обясни, че този контрол се извършва при другите проверки на полицията. На въпрос на БГНЕС колко са нарушителите от вчера до днес, главният инспектор каза, че такава статистика ще бъде дадена следващия вторник, когато акцията ще е приключила.

"През 2017 година на територията на ЕС са заснети над 660 000 нарушения на скоростта, като за същия период в България са установени 19 000. През април месец когато беше предишната операция в България бяха установени над 26 000 нарушения и това е така, защото вече разполагаме с повече технически средства. Оказва се, че нашенци са големи нарушители като преди нас по нарушения ни бият германците, но те имат по-голям автопарк. Държавите подобни на България се движат доста под нас", уточни инспекторът.

Какво да направиш с 15-те минути, които спечели, карайки с 200 km/h

Хубав летен ден, ярко слънце. Тръгнал си към морето, по пътя си мушнал поне две енергийни напитки, няколко кафета и коли, изкъртил си у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com