Следващата седмица подписваме договора с Полша за ремонт на двигателите на МиГ-29

4237
Следващата седмица подписваме договора с Полша за ремонт на двигателите на МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Mеждуправителственото споразумение с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите МиГ-29 ще бъде подписано най-късно до края на следващата седмица. Това потвърдиха от полското Министерство на отбраната на специален брифинг, предаде bTV.

Според договора поляците ще ремонтират 6 двигателя на "МиГ-29" в срок до средата на 2016 г. Това означава, че ще имаме изправни три български "МиГ-29".

Ако чужда авиация охранява България, ген. Радев отказва да е командир на ВВС

Ако се стигне до решението чужда авиация да охранява въздушното ни пространство, ген.  Румен Радев няма да бъде командир на Военно...

Полската страна ще ни предостави за временно ползване два техни двигателя за период от две години, докато всичките наши 6 двигателя бъдат рехабилитирани.

Припомняме, че на 7 октомври на закрито заседание на Министерския съвет министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Полша. Правителството одобри проекта и даде мандат на министър Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна.

За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната (МО) е извършило проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети изтребителите. Било е установено, че Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29. 

Договорената цена за ползване на двата полски двигателя е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна, съобщиха миналата седмица от МО. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението.

Митов обсъди с полския външен министър ремонта на МиГ-овете

Миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения обсъдиха министърът на външните работи Даниел Митов и полския м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com