Служебния кабинет с нови предложения за несъстоятелността на физическите лица

2337
Служебния кабинет с нови предложения за несъстоятелността на физическите лица
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Министерският съвет одобри днес проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица, съобщиха от прессцентъра на изпълнителната власт.

Предлага се правна уредба, която да запълни празнотата в националното законодателство и да уреди производството по несъстоятелност на физическите лица в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната правна система. Законопроектът е и в изпълнение на ангажиментите на Република България по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Действащото законодателство не допуска физически лица, които са в неплатежоспособност, да бъдат обявени в несъстоятелност. Неплатежоспособните длъжници са подложени на сериозни ограничения, стрес и притеснения от финансовите затруднения и очакванията на кредиторите, като особено уязвими са добросъвестните длъжници. Тези лица са изпаднали в неплатежоспособност поради неблагоприятни събития извън техните предвиждания и контрол - временна или трайна загуба на работоспособност, здравословни проблеми, раздяла в семейството, загуба на работа или имущество и др.

ОЩЕ: Зарков представи законопроект, с който да може да се опрощават задължения

Законът урежда условията и реда за провеждане на производство по несъстоятелност на физическите лица, в което да бъдат удовлетворени вземанията на всички кредитори. То е изцяло доброволно, образува се по искане на добросъвестния длъжник и цели справедливо удовлетворяване на неговите кредитори. В производството са осигурени гаранции за задоволяване на жизнените потребности на длъжника чрез определяне на издръжка от поне една минимална работна заплата, както и определена несеквестируемост на имуществото му. В производството се заплащат само прости такси, а останалите разноски са дължими в предвидени от закона случаи.

Уредена е възможност за погасяване на задълженията на добросъвестния длъжник след изтичане на 3-годишен срок от одобряване на плана за погасяване или описа на имуществото му, ако той е заплатил разноските и е удовлетворил поне частично вземанията на кредиторите. Ако добросъвестният длъжник няма секвестируемо имущество, погасяването на задълженията може да настъпи след изтичане на 5-годишен срок. Основанията за погасяване на задълженията се установяват от съда.

В закона е предвидено производство за несъстоятелност и за лица, които нямат доходи и имущество.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...