Служителите на затворите утре излизат на национален протест

1616
Служителите на затворите утре излизат на национален протест
Снимка: БГНЕС

Служителите на затворите утре излизат на национален протест, предаде репортер на БГНЕС.

Ясен Тодоров, председател на УС на Синдикат на служителите на затворите в България, заяви, че поводът за срещата с Министерството на правосъдието е недоволството на служителите спрямо условията на труд, нарастващата агресия, от липсата на информация относно финансирането в частта за работните заплати и допълнителните плащания. "И може би на най-важно място – резултатите от т.нар. реформа, която Министерството на правосъдието извърши. Стигна се дотам един служител да работи на три поста, да не може да си ползва почивките, които са му отредени, и да няма ясната кога трябва да ходи на работа", отбеляза той.

За 5 години затворниците у нас са намалели наполовина

В последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода. Това каза в интервю за БНР заместник-министъ...

Тодоров подчерта, че е нарушен смесеният режим на график и са се наложили 12-часовите дежурства, като този режим на работа е довел и до това служителите на затворите да не могат да си ползват отпуските. Освен това, посочи той, има и доста напуснали служители.

Още: Мъжът, катастрофирал в двора на затвора в Бургас, бил без книжка

Председателят на синдиката съобщи, че Министерството на правосъдието отрича тези проблеми. "Имат си тяхно виждане. Споделят информация, че средствата за извънреден труд са намалени и това им е основният довод да твърдят, че т.нар. реформа е действаща", каза той и уточни, че утре ще бъдат проведени протести на места пред всички затвори и следствени арести.

Цветан Михайлов, член на УС на синдиката, каза, че са готови да изготвят и изпратят писмо до комисаря по правосъдие до Европейската комисия против изтезанията. Той заяви, че са очаквали да проведат конструктивен разговор по време на срещата с представителите на правосъдното министерство, да намерят минимални на брой решения, които да дадат основание за повишаване на напрежението в структурите. Михайлов подчерта, че са очаквали да чуят, че ще има преразглеждане на наложения режим на работа, който от служителите се оценява като рестриктивен.

Йорданова вдига заплатите на служителите в затворите и на охраната на съдебната власт

 „С голямо удовлетворение мога да споделя, че вчера Министерски съвет прие постановление, с което се гарантира увеличаването...

По отношение на заплатите, от синдиката искат увеличение с 20%, но и такова, обясни Михайлов, не се предвижда.

Преди края на срещата, от своя страна служебният министър на правосъдието Крум Зарков каза: "Всъщност основното искане, което един от синдикатите постави, е да се върнем назад в една важна реформа, която осъществихме в последните месеци, а именно реорганизацията на работното време – реформа, която беше отлагана с години, и която ние проведохме спокойно, така че разговорите продължават."

Той заяви, че по въпроса за работното време Министерството на правосъдието ще продължи да отстоява европейските стандарти, които се отразяват както в работата добре заради по-голямата гъвкавост, така и като финансови резултати. "Аз съм сигурен, че с времето нещата ще се урегулират", подчерта правосъдният министър.

Дали ще има протести, посочи Зарков, зависи от единия синдикат, който ги организира. "Възможно е да има протести. В интерес на истината тази реформа е отлагана именно заради това, защото има риск от такъв вид протести. Но само за сведение да кажа, че през първото тримесечие през 2023 г., в сравнение с първото тримесечие през 2022 г., извънредният труд е намалял с 85%, благодарение на реформата", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com