Смениха игумена на Бачковския манастир, не бил добър ръководител (ВИДЕО)

20669
Смениха игумена на Бачковския манастир, не бил добър ръководител (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Елин Димитров

Отстраниха от длъжност игумена на Бачковския манастир - архимандрит Самуил. На негово място с решение на Светия Синод е назначен досегашният игумен на Троянския манастир – Величкия епископ Сионий. Мотивите за рокадата в църковния живот на Бачковската света обител са тайна, обясниха за Actualno.com от Българска патриаршия. От там уточниха, че решенията на Светия Синод се вземат според устава и вътрешните правила и не се публикуват мотиви.

По време на заседанията митрополитите мотивират своите предложения пред събратята си и след това всички решават заедно с изискуемото мнозинство. Мотивите, обаче, остават са само за информация на членовете на Светия Синод. Единственото, което се посочва е, че той е добър духовник, но не е добър ръководител и затова ще бъде сменен с епископ Сионий. Досегашният архимандрит Самуил е освободен от длъжност и ще се върне във Видин, откъдето бе дошъл в Бачковския манастир.

Архимандрит Симон напуска с огорчение Бачковския манастир

С огорчение напуска поста си игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. Светият синод внезапно взе решение за освобождаването м...

Той е духовен син на нововътворения епископ Сионий, който бе вътворен на официално духовно тържество в Светата обител днес. Новият игумен на храма - Величкият епископ Сионий - е роден на 18.11.1969 г. в София. Светското му име е Стефан Радев. Завършил е немската гимназия в родния си град и след като приключва военната си служба, отива да учи в Софийската духовна семинария „Свети Иван Рилски“ при гара Черепиш. През 1994 г. завършва и Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, като по-късно специализира в Германия. Служил е като игумен на Клисурския манастир. През 1996 г. става учител в Софийска духовна семинария, като по-късно се издига до длъжността на ректор.

От 01.05.14 г. епископ Сионий е игумен на Троянския манастир. Назначаването на игумените на старопигиите е до последващо решение на Светия Синод. Архимандрит Самуил служеше в светата обител от 2017 г. Тържествената архиерейска богослужба започна в 09:00 часа тази сутрин и бе водена от старозагорския митрополит Киприян.

Новият игумен епископ Сионий е начело на Троянския манастир от 5 години, като ще управлява временно и двата манастира, докато не бъде избран нов игумен на Бачковската обител. Очаква се това да стане през юни на събрание на Светия синод. Той обяви, че ще продължи досегашните дейности в манастира и най-вече - ремонта на основната църква. Десетки вярващи присъстваха на ръкополагането на епископ Сионий. Те изразиха надежда, че той ще бъде добър управник и ще възроди един от най-големите и важни манастири в България.

Кабинетът даде 310 хил. лв. за ремонт на Бачковския манастир

Правителството отпуска 310 000 лв. за ремонт на Бачковския манастир. Това каза в началото на правителственото заседание премиерът Бойко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com