Сметната палата ще одитира ДАЗД

14533
Сметната палата ще одитира ДАЗД
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание възложи одит на Сметната палата за изпълнението на плана за действие към визията за деинституционализация в периода 2010 г.-2015 г., който ще обхване ДАЗД, предаде БГНЕС.

Предложението за одит дойде от депутата от Патриотичния фронт (ПФ) Султанка Петрова. Предложението й беше Сметната палата да извърши цялостен одит на действията на Държавната агенция за закрила на детето по отношение разходването на финансови средства за: изготвяне на техническо задание по проект "Детство за всички", провеждането на обучения и сключените граждански договори по проектите на ОПАК, както и за проучване на изпълнението на плана за действие към визията за деинституционализация, за периода 2009-2015 г.

В мотивите си Петрова посочи, че закрилата на правата на детето е важно за всяка правова държава, но в последните години са налице системни нарушения в тази сфера с накърняване правата на децата, облагодетелстване на служителите в тази сфера, нерегламентирано използване на средства от страна на ДАЗД. "Няма налице ефект от изразходването на тези средства, а напротив-има съмнения за корупция. Извършване на одит от Сметната палата е необходимо, за да се разбере има ли неправомерно усвояване на средства от страна на ДАЗД", посочи тя.

Петрова заяви, че за 3 години ДАЗД е изразходвала 200 млн. лв. са, а служител от агенцията е получил над 3 000 лв. за обучение за 2 дни. "Искаме цялостен одит от 2009 до 2015 г., защото имаме сигнали за нарушения и злоупотреби от страна на ДАЗД. Вливат се толкова много пари, а на практика няма ефект. Над 350 центъра за настаняване от семеен тип са построени, които са празни в по-голямата си част. Ще станете свидетели на изключително големи далавери", убедена е Петрова.

Алиосман Имамов от ДПС възрази на предложението за одит на ДАЗД с аргумента, че не бива Сметната палата да се превръща в оръдие за политическа репресия и кадрова разправия. "Трябва да уважаваме функциите на Сметната палата и да не я товарим с такива проверки, тя се занимава с по-важни проверки, а тук става дума за сигнали", каза още той.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева заяви, че в мотивите на предложението на Султанка Петрова се посочват два сигнала - дадени 140 000 лв. за техническо задание по проект "Детство за всички" и изплатен хонорар по проект по ОПАК. "В нито един от двата визирани проекта няма такава дейност и няма изплатени такива суми. Целесъобразно е да се извърши проверка от Сметната палата за ДАЗД, но не приемам твърденията за злоупотреби в ДАЗД", оправда се Жечева.

Дали е имало злоупотреби в ДАЗД ще стане ясно на 15 октомври, когато Сметната палата трябва да е готова с доклад за извършения одит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com