Снежна София, в Пампорово има 30 см сняг

35036
Снежна София, в Пампорово има 30 см сняг

Само за няколко часа столицата изцяло бе покрита със сняг. Сняг валя почти през цялата изминала нощ. В момента в някои части на столицата и около града снежната покривка вече е над 10 см, съобщи БГНЕС.

В зимния курорт Пампорово снежната покривка е над 30 см, а в Смолян 15см. Очакваната покривка от 80 см сняг във високите части на Смолянска област може да затвори пътищата в региона. Синоптиците очакват валежи днес и утре, като снегът в Смолян, Чепеларе и Мадан може да достигне 60 см.

През деня в Южна България дъждът ще премине в сняг, с изключение на крайните югоизточни райони. В Дунавската равнина ще има виелици. Към края на деня и по Южното Черноморие ще завали сняг, а в Западна България валежите ще спрат.

Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните между минус 3° и 2°, само в крайните югозападни райони до 4-5°. В София минималната температура ще бъде минус 3°, а максималната около минус 2°.

В планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява сняг, като в Рило-Родопската област снежната покривка ще се увеличи значително. Вятърът по високите части ще е умерен и силен от югоизток. Температурите ще се понижат с 5-7°, като на 1200 м н. в. ще стане около минус 5°, на 2000 м около минус 10°.

По Северното Черноморие ще превалява сняг, по Южното отначало дъжд, но към края на деня и там дъждът ще премине в сняг. Вятърът ще бъде умерен и силен от североизток, към края на деня вече от север. На моменти ще достига и 15-18 м/сек.

Оранжев код е обявен в 3 области на Южна България за обилни снеговалежи, съобщиха за БГНЕС от НИМХ. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области ще има значителни валежи от сняг. Сумарно за денонощието до 40-60 л/кв. м. Жълт код е обявен в 7 области на Източна България за силни снеговалежи и виелици.

В 4 от областите жълтият код е обявен за силен сняг – това са Варненска, Добричка, Силистренска и Шуменска. Ще духа умерен до силен североизточен вятър с пориви до 15-18 м/сек. Заради снеговалежа ще има виелици и снегонавявания. В 3 от областите на Източна България кодът е обявен за силен вятър – това са Ямболска, Бургаска и Разградска. Там ще духа силен североизточен вятър. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Редактор: Е. Гигова

В София се въвежда се организация на движение във връзка със заснемане на сцени от игрален филм

В столицата се въвежда се организация на движение в София във връзка със заснемане на сцени от игралния филм „Недадените”, ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com