София отбелязва 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“

8868
София отбелязва 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София ще отбележи тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен, за да се случи най-масовото досега изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11.00 часа, организирана традиционно от Столична община, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Творческата идея за събитието е на агенция „Маккан София“.

Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организарторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“. Официално слово ще произнесе поета Иван Ланджев. Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци. Общоградско шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва церемонията.

Тази година ще честваме 24 май пред реставрирания паметник на светите братя Кирил и Методий. Издигнат през 1972 г. пред Националната библиотека, монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев. Реставрационен екип, воден от скулптора Марин Марков, го реставрира за първи път преди дни. Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие. „Сдружение на фамилния бизнес – България“ финансира и осъществи проекта.

От 12.00 ч. до 16.00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионално управление на образованието – София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

На 24 май с вход свободен ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" в празничния ден. За втора поредна година Storytel и Столична община съживяват любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов "Звукът на българската литература". Мултижанровата аудиоинсталация ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси. Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11.00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

На 15 април 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски завършва стихотворението „Кирил и Методий“ с първи стих „Върви, народе възродени“. Девет години по-късно – през 1901 г. – на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подходящ текст и отлага. На 9 май Пипков забелязва едно от момчетата съсредоточено да чете стихотворение в неговия час, взима книжката му и се зачита. Преди да преполови стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. С тебешир записва нотите върху дъската, за 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На 11 май 1901 г. песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена за първи път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.

По време на тоталитарната власт в текста на химна са нанесени идеологически корекции. Променени са някои стихове, премахнато е споменаването на Бог и апостолите, цели куплети са напълно изтрити от читанките.

След демократичните промени в страната през 90-те години на XX век текстът на химна е възстановен напълно в оригинал. На ученическите празници продължават да се изпълняват само първите шест от общо четиринайсетте куплета на стихотворението.

Оригиналният текст на химна „Върви, народе възродени“:

КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Български всеучилищен химн

Стоян Михайловски

"Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!

В световните борби върви,

от длъжност неизменно воден -

и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...

О, влез в Историята веч,

духовно покори страните,

които завладя със меч!..."

Тъй солунските двама братя

насърчаваха дедите ни...

О, минало незабравимо,

о, пресвещени старини!

България остана вярна

на достославний тоз завет -

в тържествуванье и в страданье

извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години

пресветли преживя, в беда

неописуема изпадна,

но върши дългът се всегда!

Бе време, писмеността наша

кога обходи целий мир;

за все световната просвета

тя бе неизчерпаем вир;

бе и тъжовно робско време...

Тогаз Балканский храбър син

навеждаше лице под гнета

на отоманский властелин...

Но винаги духът народен;

подпорка търсеше у вас,

о, мъдреци!... През десет века

все жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе

извлякохте из мъртвина,

народен гений възкресихте -

заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вярна,

сеятели на правда, мир,

апостоли високославни,

звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,

о вий, Методий и Кирил,

отци на българското знанье,

творци на наший говор мил!

Нека името ви да живее

във всенародната любов,

речта ви мощна нек се помни

в Славянството во век веков!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com