София вече си има и втора линия на метрото

14481
София вече си има и втора линия на метрото

С пищно тържество в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше открит вторият метродиаметър на столичното метро от жк. "Обеля" до бул. "Черни връх".

На метростанция "Сердика II" Знеполският епископ Йоан отслужи водосвет за здраве и благоденствие, а след официалното прерязване на лентата, с част от нея се закичи не само българския премиер, но и председателя на Европейската комисия и на излизане от метрото и от неговия ревер се подаваше българския трибагреник.

Барозу подчерта, че вторият метродиаметър на столичното метро усъвършенства транспортната система на София и в същото време ще намали замърсяването на околната среща, и ще подобри качеството на живота на хиляди граждани. Този проект служи като добър пример за устойчив и интегриран обществен транспорт, а планираното му разширение към летище София, ще осигури по-бърза връзка с останалата част от Европа и света, каза още председателят на ЕК. Той е точно това, което имаме предвид, говорейки за зелено и устойчиво развитие. "Това е онази добавена стойност, която ще води занапред посоката на развитие на кохезионната политика на ЕС", добави Барозу.

Премиерът Бойко Борисов пък призна "Очаквам от председателя Барозу да продължи да ми пише "Аз обичам България" и да продължим толкова важните за страната ни проекти". Той ще запознае председателя на ЕК с проекта за бъдещо разширение на метрото и с основните инфраструктурни проекти, по които България планира да работи през следващия програмен период. Ние не мрънкаме за пари в ЕС, а в пъти повече усвояваме европейските фондове, похвали се премиерът.

По повод на това, че столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да предложи директора на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев за почетен гражданин на София, премиерът заяви: "Към Братоев аз също имам принос. Два общински съвета искаха да го сваля, но аз съм му казал: Докато аз съм някакъв, ти ще работиш на метрото, така че се стягай, за да продължиш и за другите станции".

От своя страна президентът Росен Плевнелиев заяви: "Днес София ликува, а България се гордее, защото софийското метро и грандиозният успех в неговото изграждане, са символ на модерна, успяваща, можеща, европейска България. Големият успех на метрото е плод на професионален труд, политическа воля и европейска солидарност. Хиляди строители, проектанти, инженери и мениджър полагат денонощно труд, взимат решения и доказват с действията си, че България може да управлява милиардни проекти до последния ден, до последния лев – коректно, прозрачно и по правилата". Според него "проектът за софийското метро е този проект и този пример, който помага на следващите големи национални проекти по веригата да бъдат подготвени и да бъдат изпълнени по същия достоен, честен и отговорен начин пред българските и европейските данъкоплатци". На откриването на втория диаметър на софийското метро присъстваха и министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов, както и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Участъкът от жк. "Обеля" до бул. "Черни връх" обхваща 11 метростанции, разположени на трасе с обща дължина от близо 11 километра. Той включва и 3 подземни паркинга с общо 1300 места – два над метростанциите "Централна жп гара", "Джеймс Баучер" и един буферен паркинг под бул. Ломско шосе. Очаква се след около 130 000 души дневно да могат да ползват нова линия, като те ще достигат до центъра на града за 10 минути.

Редактор: Георги Иванов

Борисов: Метрото е на половината цена, платена за гьола "Белене"

Когато днес хората се возят в метрото, да знаят, че то е на половината от цената, която сме платили за гьола „Белене”. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество