Спад в броя на бебетата, заченати по време на ограниченията миналата година

2268
Спад в броя на бебетата, заченати по време на ограниченията миналата година
Снимка: iStock/Guliver

Българите са правили много по-малко бебета от нормалното по време на първите ограничения срещу коронавируса през миналия април, съобщава “Телеграф“. Окончателни данни за броя раждания за януари 2021 г., в който се раждат бебетата, заченати през април 2020 г., сочат видимо намаляване, което на някои места надминава 30%. Това е в пъти повече от намаляването на броя на ражданията през последните 10 години, което по данни на НСИ е около 3-4% годишно, пише изданието.

Предварителни данни за броя раждания у нас през януари 2021 г. НСИ ще публикува по-късно през годината и те ще дадат цялостен поглед върху отражението на априлския локдаун върху раждаемостта. Първичните данни от родилните отделения в страната обаче показват очевидна тенденция. Така например, в най-голямата АГ болница в София „Майчин дом“ броят раждания през януари 2021 г. е с цели 30% по-нисък от съответния брой година по-рано – 355 към 247 новородени. Макар и не толкова значими, намаления на броя родени бебета има и в частните болници „Надежда“ и „Щерев“.

При желание, кърмещите майки могат да се ваксинират срещу Covid-19

Според Германската комисия по имунизационна политика единствената ваксина, която е противопоказна при жени, които кърмят, е тази з...

Огромен срив има и в родилното в МБАЛ-Благоевград. По-малко бебета в първия месец на годината са се родили още в Стара Загора, Шумен, Бургас и Пловдив. „Въпреки че тези данни не са представителни, защото не обхващат всички родилни отделения в страната, те все пак показват някаква тенденция“, коментира доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Според нея по време на априлския локдаун от миналата година хората са изпитали рязко чувство на несигурност за своето бъдеще и незнание какво да очакват от утрешния си ден. Това по естествен път е довело много двойки до решението да отложат създаването на поколение. В основната си част обаче тези решения ще са само временни. „Голяма част от ражданията са резултат от семейно планиране. Ето защо тези цифри изобразяват по-скоро едно масово отлагане на създаването на дете за по-благоприятен бъдещ момент отколкото тотален отказ от създаването му“, допълва специалистът. Доц. Черкезова сравнява настоящия срив с този от 1996-1997 г., предизвикан от тогавашната рязко разразила се икономическа криза, която по подобие на коронакризата е породила много несигурност в бъдещето.

Една от основните причини за намаляването на раждаемостта у нас през последното десетилетие е и намаляването на броя жени във фертилна възраст. Според доц. Черкезова дори и тоталният коефициент на плодовитост да се запази, то той няма как да компенсира намаляването на този брой жени. Ето защо в дългосрочен план, независимо от това кога ще свърши пандемията, очакванията са за продължаване на тенденцията за намаление при общия брой раждания годишно. Това ще задълбочи и устойчивия тренд на увеличаването на тежестта на населението над 65-годишна възраст и намаляването на тази на това под 14-годишна.

 „Макар и с много условности данните от родилните отделения могат да ни дадат някаква ориентация за тенденциите“, коментира доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Според нея всякакви стресови ситуации в обществото бързо се отразяват на репродуктивното поведение на населението, като това се проявява под формата на отлагане на раждането. „Този процес обикновено на по-късен етап бива последван от компенсиране. Повечето отложили създаването на дете ще се насочат към осъществяване на репродуктивните си планове, когато се върне икономическата стабилност“, обяснява доц. Димитрова.

Локдауните по света масово са накарали хората да отложат бебеправенето, съобщи ББС. Британската медия цитира изследвания, според които САЩ са изправени пред най-големия спад на ражданията от един век, а в някои части на Европа спадът е още по-голям. През юни миналата година икономистите от Института Брукингс в САЩ изчислиха, че ражданията в САЩ ще спаднат с 300 000 до половин милион. В същото време проучване сочи, че 50% от хората в Германия и Франция, които са планирали да зачеват през 2020 г., ще го отложат. В Италия 37% от планиралите зачеване през 2020 г. казват, че са изоставили идеята за дете изобщо. Доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) показва 8% спад на ражданията през декември. Ранните данни от Италия предполагат спад от 21,6% в началото на годината, а Испания отчита най-ниската си раждаемост откакто води статистика. Девет месеца след началото на пандемията Франция, Корея, Тайван, Естония, Латвия и Литва също отчитат месечни данни за раждаемостта за декември или януари, които са най-ниските от повече от 20 години.

Две положителни на COVID-19 жени родиха деца в Стара Загора 

В Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. д-р Стоян Киркович"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com