Спецсъдът даде ход на делото "Иванчева"

2086
Спецсъдът даде ход на делото "Иванчева"
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. Съдия Иво Хинов даде ход на процеса по същество, въпреки че подсъдимите и техните защитници искаха той да бъде отложен за друга дата. Тримата са на съд по обвинение, че са изнудвали строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за разрешение за строеж в квартала, припомня БГНЕС.

Пострадалият от корупционната афера Александър Ваклин е сред призованите за разпит свидетели, но защитата реши той да свидетелства накрая, тъй като той е ключова фигура по делото, и анонсира дълъг разпит.

Иванчева и Петрова - с ужасяващите условия в ареста искат да ни пречупят

Ние сме най-обикновени хора, които искаха да спре презастрояването на "Младост". Искахме да намерим решение, което да удовлетвори всичк...

Според прокуратурата тримата обвиняеми са поискали от Ваклин половин милион лева, за да могат да придвижат негово съобщение, което да финализира процедурата му за строеж в "Младост". Страните по делото разпитват представител на компанията, в която работи Ваклин. Предстои показания да даде и съпругата му.

След като на предишното съдебно заседание съдът прецени, че в обвинителният акт не са допуснати съществени процесуални нарушения, днес заключителната му част трябва да бъде прочетена в съдебната зала. Той описва как, според прокуратурата, е взето решението за изнудването на Ваклин. Инициатор била Иванчева, помагала ѝ Петрова, а Дюлгеров предложил да е посредник в контактите със строителния предприемач.

Първоначалната обсъждана сума била 250 000 лева, но след като станало ясно, че Ваклин има интерес и към други терени в "Младост", била удвоена, пише в обвинителния акт. Той описва как се договаряли мястото и начинът на предаване на първата вноска от подкупа - 70-те хиляди лева, който бяха намерени у тримата подсъдими при показните им арести на 17 април.

От обвинителния акт става ясно, че бял тефтер на Десислава Иванчева е едно от основните доказателства за корупционната афера. Той е бил намерен в дамската ѝ чанта, а на първите му две страници имало инициали и суми.

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранената от поста кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата й з...

От ареста си и досега отстранената кметица и бившата ѝ заместничка твърдят, че са невинни и че са жертва на схема, организирана от третия подсъдим - Петко Дюлгеров, и подалия сигнал, че е изнудван - Александър Ваклин. Ваклин отрече да познава Бойко Борисов и Цветан Цветанов и беше категоричен, че дори не ги е виждал на живо. Бизнесменът се оплака, че все още не е получил парите, които е дал за осъществяването на акцията. Белязаните банкноти още били в разследващите. За строежа в квартал "Младост", Ваклин обясни, че документите все още са по инстанциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com