Според граждани близки до управляващите си правят каквото искат с горивата

6403
Според граждани близки до управляващите си правят каквото искат с горивата
Снимка: БГНЕС

"Ако има някаква държава, тя не би трябвало да позволява ситуацията, при която в страната с най-ниски доходи се плаща най-много за дизелово гориво."

Такова е общото мнение на софийските шофьори, които следят с интерес ситуацията с цената на горивата и фактът, предаде  БГНЕС.

Властта залага бомба с цените на горивата за отопление

В деня, в който премиерът Бойко Борисов изнесе страховити данни за злоупотреби по бензиностанциите, Министерството на финансите залож...

Дизелът в България е най-скъп спрямо останалите държави-членки на Европейския съюз, ако се отчита цената преди облагането на горивото с ДДС и акциз, сочат официалните данни на сайта energy.eu, който обобщава информация от всички страни от ЕС. Към 12 август стойността на дизела, която се изчислява на база цената на производител/вносител и надценката на бензиностанциите, е била 0,658 евро на литър, сочат данните.

Средната стойност за съюза е 0,531 евро, или с близо 24% по-ниска. Веднага след България по скъп дизел се нареждат Малта и Гърция, а най-евтин - 0,398, е в Австрия. В част от останалите европейски страни обаче данъците и таксите са по-високи, така че крайната цена на дизела по бензиностанциите в 11 от тях превишава тази у нас.

"Питайте управляващите", призова възрастен мъж, според когото една нормална държава или трябва да увеличи доходите или да намали цената на горивото. Той даде пример с Австрия, където цената за крайните потребители е 99 евроцента или около 1,95 лева, а у нас плащаме над 2,25 лева.

"Тази държава не мисли за нас. Нека се задействат и да направят нещо, а не само да дават изявления как ще пломбират по бензиностанциите", добави мъжът. Все пак има и добра новина - в резултат на високите цени на дизела мъжът все по-често ходи пеш.

Петролната асоциация: Борисов да действа до самия край с горивата

Всеки търговец на горива в България е в състояние да организира внос, ако цените не реагират и няма спад предвид поевтиняването на петр...

"Предполагам, че цените се влияят от световния пазар, а не от местния. Ние не сме производители и предполагам е въпрос на данъчно облагане и акциз", коментира друга жена секунди, след като паркира автомобила си в центъра на София.

"Обяснявам си положението с монопол, това е всеизвестна истина", споделя друг мъж пред своята кола, която се движи с дизелово гориво. Близки хора до правителството си правят каквото искат и това продължава с години и при други управляващи, категоричен е той.

"За качеството нямам думи", добавя мъжът като подчертава, че зарежда само от големи вериги бензиностанции и особено през зимата е имал големи проблеми с качеството на горивото, така че не е правилно обвиненията да се хвърлят само на малките бензиностанции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com