Според Трайков разрушаването на паметника пред НДК е варварщина

2606
Според Трайков разрушаването на паметника пред НДК е варварщина
Снимка: БГНЕС

Десният кандидат-президент Трайчо Трайков се обяви против събарянето на паметника пред НДК, защото смята, че в София има друг, унизителен, монумент.

Говорителят на дясното обединение "Нова Република" написа във Facebook:

Пореден протест в защита на паметника пред НДК

Близо 50 души се събраха пред паметника, за да се обявят против премахването му. Започналият демонтаж не отчайва неговите защитници. Т...

"Не виждам нищо чак толкова комунистическо, нито обидно за някого в паметника "1300 години България" и намирам варварщината с разрушаването му за проява на много лош вкус. Имам чувството, че някои хора са готови да разчистят и всичко друго от тази епоха, само и само да не се говори за унизителния монумент в Борисовата градина".

Думите му предизвикаха оспорвана дискусия в социалната мрежа, като един от основните аргументи е, че монументът е много грозен. Това предизвика Трайков да поясни позицията си.

"Бас държа, че премахването на монумента няма да е "едно добро начало", а утре, като попитате за ПСА/ МОЧА ще ви кажат - айде спрете се вече бе, цяла София ли да съборим за вашия кеф?! Защото смелостта за възстановяване на историческата и човешка справедливост често се изчерпва с безопасните действия и спира доста преди радиоактивното поле на действащите инструменти на хибридната война, като ПСА/ МОЧА или мрачната обвързаност на вечния "елит" на прехода със службите на комунистическия режим.

Да, настаняването на осмоъгълния върху войнишкия мемориал е отвратително и малоумно - но типично за мисленето на хората, които искаха да направят от половин България македонци, а останалите - съветски граждани. Войнишкият мемориал без грам съмнение трябва да бъде възстановен и ще можем да се извиним пред паметта на предците си, че някога сме допуснали да я осквернят.

СДВР с версия: Изгорелият кран при паметника пред НДК полят отвътре

Клоним към версията, че самият кран е полят вътре с нещо и човекът е бил вътре зад загражденията. Това каза директорът на СДВР старши к...

Да, осмоъгълният е грозен! (макар че така са казвали и за Айфеловата кула и дома Витгенщайн - не ги сравнявам, просто възприятията понякога се променят). Опасен е - но и керемидите от собствената ви къща ще ви паднат на главата, ако не я поддържате.

В крайна сметка обаче, това е просто един български паметник, много спорен, но отдавна станал част от градския пейзаж - както каза една умна жена "обрасъл с градски легенди". Място, на което, след като сме минали покрай сегмента от берлинската стена и паметника на жертвите на комунистическия режим, с лекота ще разкажа на децата си неща за онова време, а и отпреди това, които май няма да доживеем да видим смислено обяснени в учебниците по история, редактирани от ченгетата. Ето затова поех риска приятели да ме гледат под вежди, а некои разбирачи да злорадстват пред виртуалния ми нокдаун".

Преди дни и професорът по културна антропология в СУ проф. Ивайло Дичев коментира, че паметникът пред НДК не трябва да бъде събарян, а да стане музей, исторически символ на късния социализъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com