Средновековен панаир се проведе при Боянската църква

24025
Средновековен панаир се проведе при Боянската църква
Снимка: БГНЕС

Небивало оживление днес и вчера виждаме около една от емблемите на София - Боянската църква. Няма разлика между поколенията, дошли да видят, да питат, да пипнат средновековни оръжия, да прелистят книги за това време, да пострелят с лъкове, да наблюдават как се правят амулети, да пийнат медовина, да чуят мелодичните песни от онези уж тъмни векове, предаде БГНЕС.

Българите трябва да познават историята си, а специално за Средновековието има много митове у нас - от киното, от масовата култура, но малко знаят, че хората тогава са били и щастливи, дори по-щастливи от нас сега. Това твърди Марио Филипов от Мотус - школата за средновековна фехтовка, магистър в Софийски университет, изучава средновековна история.

Имали са характерно изкуство, музика, добра храна, ароматни питиета… Тук сме се събрали три общества - освен нашето, което е единствено в България и се занимава със средновековна фехтовка, тук има представители на още две сдружения. Едното е от Варна - т.нар. Чигот и Модус вивенди. Всички участваме в панаира на доброволни начала - правим исторически реконструкции на късното Средновековие от 12-ти до 15-ти век, поясни студентът. Най-любопитни са жените към византийските рецепти за червено вино, характерни за Средиземноморието - киснато е с розови листа и мед. Всеки може да го опита, както и медовината - в нея има също мед, бъз, но и специална мая. И двете напитки са били особено популярни през цялото Средновековие. Интересното е, че виното е било много по-гъсто от сегашните и хората са го разреждали винаги с вода.

Вдъхновен млад войн разясни на огромна тълпа млади и стари видовете оръжия, разликата в мечовете, щитовете. Той беше разположил пред себе си цяло бойно снаряжение от онези векове и се радваше на невероятния интерес към лекцията си на открито, като размахваше мечовете пред зрителите. До тях към полянките деца и жени се упражняваха да стрелят с лък, под вещото ръководство и съветите на жена с бяла носия.

Боянската църква е за първи път домакин на Средновековния панаир, който представя "живата история", бита, занаятите, изкуствата, военното дело и културата на ежедневието на средновековните хора през XI-XIV в. от региона на България, Византия, Източна, Западна и Северна Европа, Латинските държави на Балканите и в Близкия Изток. Събитието не е просто панаир, защото има различни експозиции, демонстрации, презентации, семинари, спектакли и концерти - един далечен свят, който младите ентусиасти правят по-близък до днешния ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com