Срив на чартърите, но ръст на туристите по родното море

1816
Срив на чартърите, но ръст на туристите по родното море
Снимка: iStock

Има 125% повече туристи по Южното Черноморие в сравнение с миналото лято, отчете Бургаската туристическа камара (БТК), съобщава СЕГА. Летовниците са основно българи, които заради ограниченията за пътуване зад граница избират родното море за почивка, както и румънци и украинци. Това са предимно семейства, които пристигат със собствен транспорт, каквито и бяха очакванията заради спрените полети от редица държави.

"Автонашествието" обаче задълбочи проблема с паркирането в морските курорти. "Улиците са задръстени с коли, всеки паркира където си иска, много е неприятно. А паяците вдигат избирателно коли", разказват пред БНР хотелиери в Слънчев бряг. Затова от бранша настояват да се премахнат будки и лавки, за да се отворят повече места за паркиране. В същото време цените на платените паркинги гонят тези за нощувка - за открити паркинги варират от 10 до 15 лв. за ден, а на закрити достигат до 20 лв.

Ясен е хотелът, в който израелски туристи се счепкаха с персонала, вече има проверки (ВИДЕО)

Вече има повече яснота за поредния скандал на родното Черноморие. Става дума за случая, при който израелски туристи се оплакаха от физи...

Други години голяма част от чуждестранните туристи пристигаха със самолети и проблемът с паркирането не беше толкова остър. Това лято чартърните полети са намалели с 62% в сравнение с предпандемичната 2019 г., посочиха от Бургаската туристическа камара. През 2020 г. сривът на чартърните полети бе с 80%. Няколко са дестинациите, от които пристигат летовници със самолети у нас - Австрия, Белгия, Дания, Чехия, Германия, Ирландия, Нидерландия и отчасти Полша. Полетите от Русия бяха възстановени през юли, но руснаците, които идват, са такива, които имат ваканционни имоти у нас.

Не очаквахме чак такова добро развитие на сезона, посочват хотелиери. И се надяват август къщо да е толкова успешен, независимо от заплахата от нова ковид вълна по света и у нас. От днес, 6-ти август, започват масови проверки за спазване на предпазните мерки по курортите - носене на маски в затворени помещения, намален капацитет на посетителите в заведенията, редовна дезинфекция и пр. В екипите ще бъдат включени експерти от РЗИ, МВР, агенцията по храните и общините.

След София,  областите Варна и Бургас са с най-голям брой заразени, като причината е, че в морските курорти масово не се спазва дистанция и почти никой не слага маска. Проверки ще се извършват и по границите и бензиностанциите, където се струпват транзитно пътуващите през страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com