Сръбски медии: Защо България се занимава с руски шпиони?

3276
Сръбски медии: Защо България се занимава с руски шпиони?
Снимка: Pixabay

„Докато Бойко Борисов и Йенс Столтенберг разговаряха по телефона преди министерската среща на НАТО в Брюксел за разтърсилата България шпионска афера, руският посланик в София Елеонора Митрофанова коментира с насмешка разбиването на разузнавателната мрежа, доставяща поверителна военна информация на Москва. Митрофанова каза, че едно от арестуваните шест лица с руско и българско гражданство, заподозрени в шпионаж, е ходило в руското консулство, за да се осведоми за изплащането на своята пенсия“, пише белградската „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус". Ето какво гласи целият текст:

„Въз основа на представените от обвинението видео и аудио материали е невъзможно да се установи пряка и логична връзка между въпросното лице и руското посолство. В случая няма мистерия или вина“, твърди Митрофанова, която преди ден беше информирана от Министерството на външните работи на България, че на двама руски дипломати е даден срок от 72 часа да напуснат страната поради незаконна разузнавателна дейност.

Москва призова българските власти да спрат лова на вещици, който вреди на националните им интереси, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, коментирайки хода на София да обяви персонала в руското посолство за персона нон грата.

„Време е да се върнем към конструктивна двустранна програма, която е по-естествена за отношенията между Русия и България“, добави още Захарова.

Тя посочи, че Русия, в съответствие с дипломатическата практика, си запазва правото да отговори по същия начин на експулсирането на двама руски дипломати от България. Впрочем това не е първият шпионски скандал между двете страни. От октомври 2019 г. до края на 2020 г. София обяви петима руски дипломати за „персона нон грата“. Но този път имаше конкретен арест на хора, заподозрени в шпионаж.

Разузнавателната афера, която веднага привлече вниманието на НАТО, САЩ и Великобритания, беше разкрита на 19 март, когато българската полиция арестува шестима души, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Сред арестуваните, според изявлението, са активни и пенсионирани военнослужещи, както и служители на Министерството на отбраната. Българската страна съобщи, че е арестувана и съпругата на предполагаемия организатор на групата, която е с българско и руско гражданство и която „се ползва с доверието на руските дипломати“.

„Това разследване е от решаващо значение за сигурността на България, но и за сигурността на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ. Това е първото подобно дело от 1944 г. насам“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Говорителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви, че арестуваните могат да получат до 10 години затвор и доживотен затвор за престъпленията. Милева представи пред пресата наличната информация, според която предполагаемият лидер на тази разузнавателна мрежа е бивш висш служител на Българската служба за военно разузнаване, завършил разузнавателното училище в Москва. След завръщането си в България той е бил натоварен с набирането на мрежа от агенти с достъп до поверителни документи, свързани с НАТО и Европейския съюз.

„Съпругата на заподозрения, която има двойно българо-руско гражданство, е действала като лице за контакт с руското посолство, където е предавала документите“, каза Милева.

Сред арестуваните са висш служител на Министерството на отбраната, работещ по планирането и създаването на военен бюджет, служител на военното разузнаване, който събира информация за хибридни заплахи и рискове, включително Русия, бивш разузнавач, който също е работил като военен аташе, но също така и охрана който е изпратен на задгранична мисия.

След разговори с генералния секретар на НАТО Бойко Борисов заяви, че Столтенберг е оказал пълна подкрепа на България. „Важно е НАТО да се обедини силно срещу всякакви злонамерени дейности, на които са изложени съюзниците“, заяви Борисов чрез „Туитър, като ден по-рано призова Русия да спре да шпионира България.

Разкриването на тази афера е много изгодно за Йенс Столтенберг, но също и за Бойко Борисов, който в съответствие с новата ориентация на Белия дом отговаря с охлаждане на отношенията с Москва в опит да запази властта дори след парламентарните избори на 4 април. За генералния секретар на Северноатлантическия алианс това дело ще послужи като допълнителен аргумент за сгъстяване на редиците срещу все по-агресивната Русия на министерската среща на НАТО, на която присъства и ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен.

Ето защо Столтенберг заяви в Брюксел, че НАТО внимателно следи българското разследване на предполагаемата руска шпионска верига.

„НАТО винаги е много фокусирано върху защитата на поверителни документи и поверителни данни и ние напълно подкрепяме работата на нашия съюзник България в борбата с руските злонамерени дейности на нейна територия“, каза Столтенберг.

Като член на Алианса България е оперативно интересна за много страни, включително и за Русия, особено след като на нейната територия тази пролет ще бъдат проведени част от съвместните военни учения на НАТО, наречени Defender - Europe 21.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com