X
 
 

Стартира ремонтът на историческа забележителност в Русе

1613 0
Стартира ремонтът на историческа забележителност в Русе
Снимка: Община Русе
Стартира дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе. Сградата, която е построена през 70-те години на миналия век, е с влага и мухъл, информира БНТ. Когато вали проливен дъжд вътре тече вода, а локви покриват гробовете на българските революционери. Хачик Лебикян е екскурзовод в Пантеона на възрожденците от десетилетия. Казва, че проблемите в сградата се появили още след построяването ѝ. По стените и таваните избила влага, а при порой водата се стичала и повреждала дървеното пано и паметните плочи.

Течовете създават опасност за живота и на работещите в сградата. През 2001 г. е бил направен ремонт на пространството около сградата. Но тогава са подменени мраморните плочи, които оформят стъпала. На тяхно място е изграден земен насип. Сега в цялостната реконструкция и подмяна на инсталациите на Пантеона на възрожденците в Русе ще бъдат вложени близо 2 000 000 лева.

С европари ремонтират Пантеона на възрожденците в Русе

Със средства от програма Интеррег V-А Румъния – България ще бъде ремонтиран Пантеонът на възрожденците в Русе и пространството ок...

"Идеята е, освен да се ремонтира, да бъде монтирано и художествено осветление, както и много модерни мултимедийни съоръжения, които ще прожектират интересни факти от нашата история", посочи Наталия Кръстева - заместник-кмет по комунални дейности в община Русе. Ремонтът на Пантеона трябва да приключи за 12 месеца и догодина по същото време той отново да бъде отворен за посетители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители