Стойко Стоянов: От 107 години Русия е терористична държава (ВИДЕО)

3144
Стойко Стоянов: От 107 години Русия е терористична държава (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

Не трябва по никакъв начин да се успокояваме от разкриването на 70 агенти на саботажната единица 29155 на ГРУ и да мислим, че тя за дълго е неутрализирана - предупреди в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" журналистът Стойко Стоянов. "Тероризмът е държавна политика на Русия от 107 години, започва веднага след Октомврийската революция, и се превръща в държавна политика на болшевишка Русия, по-късно на комунистическия Съветски съюз, а сега на путинова Русия. Тогава терминът беше "износ на революция", но същността не е променена и няма изгледи скоро да се промени".

Според госта България държи тъжното световно първенство по руски държавен тероризъм. До 11 септември 2001 атентатът в катедралния храм "Света Неделя" през 1925, извършен от платени от съветска Русия български комунисти, беше рекордьор по човешки жертви. Агентите-терористи от ГРУ извършиха в България и първия диверсионен акт на територията на страна-членка на НАТО и ЕС - взривяването на склада за боеприпаси, предназначени за Грузия, в с. Ловни дол през 2011. Последваха други взривове, опит за отравянето на Емилиян Гебрев, дирижиране на опита за преврат в Черна гора от София, но българските служби за сигурност не реагираха адекватно. Стойко Стоянов обяснява защо: "Има един много голям проблем в специалните ни служби, и той е в наследеното от 45-те години комунистически режим в България. В момента в голяма част от тях на ръководни постове са деца и внуци на бившата комунистическа номенклатура, на бившия репресивен апарат от комунистическите тайни служби. От друга страна български офицери, които са завършили американски и западни академии за сигурност, са на под средно ръководно ниво в тях, маргинализирани са. А държавата е платила не малко за тяхното обучение". Още: Красимир Манов: България трябва да започне да си гледа нашия интерес (ВИДЕО)

Журналистът даде и драстичен пример за занижен граничен контрол с влизането в България на ръководителя на поделение 29155 на ГРУ ген. Андрей Аверянов под името "Оверянов", само с една буква разлика от истинската му фамилия. Генералът е в съветническия екип на путин и е заменил убития Пригожин в операциите в Африка, но той и още 7-8 души от неговото секретно поделение свободно са се разхождали, взривявали и убивали из България.

"В никакъв случай не трябва да си правим илюзията, че мястото на арестуваните и осветените терористи не е заето веднага от други хора, макар в момента да има едно затишие в България след изгонването на десетки руски дипломати и началото на войната срещу Украйна. Система, която позволява на управляващите да убиват открито и да оставят на наказани, се нарича държавен тероризъм. Държавният тероризъм е официална политика на Русия повече от век, а пък специалната операция в в Украйна е най-голямата терористична акция, осъществявана в света през последните години".

Гостът даде примери и съпричастността на комунистическата Държавна сигурност и българското военно разузнаване, по съветски модел също наричано ГРУ, към ислямския тероризъм и атентата срещу папа Йоан-Павел Втори през 1981 г. "Комунистическа България също бе износител на тероризъм и приютяваше терористи. Али Агджа и Карлос Чакала си почиваха в Японския. Папата оневини България за атентата, но не и Държавна сигурност ", заяви Стойко Стоянов. И заключи: "Според мен ДАНС, върху която се излива голяма доза негативизъм, е службата, която работи доста сериозно, която има информация, която следи и е наясно с всичко. Друг е въпросът как по политическа целесъобразност тази информация се използва или не се използва. Външното и военното разузнаване имат големи проблеми (гостът има предвид зависимости от Русия, б.р.), и те максимално скоро трябва да бъдат решени. Не трябва да се успокояваме нито за миг, врагът не спи!" Още: Петър Карабоев: Нещо трябва да принуди Украйна и Русия да седнат и да разговарят (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов със Стойко Стоянов можете да гледате тук: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 31 май 2024 г.

Прогноза за времето - 1 юни 2024 г. (събота)

Калин Николов: Изкуството не може да бъде дресирано (ВИДЕО)

Времето утре - 1 юни 2024 г.

Регионалното министерство съобщи за нарушения за милиони на предишния министър

БАН: 40% от България е “демографска пустиня“

#ПромениКартинката обединява изкуството и културата за устойчива промяна към по-добро бъдеще

Издирват 7-годишно дете с аутизъм в Банкя (СНИМКИ)

Руската църква "санкционира" кандидат за български патриарх заради Украйна

Kaufland подарява свежи ябълки на децата по случай Деня на детето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com