Стотици излязоха на протест срещу поскъпването на билета в София

1171
Стотици излязоха на протест срещу поскъпването на билета в София
Снимка: БГНЕС

Стотици граждани се събраха пред сградата на Столична община на протест срещу влизащото в сила след броени дни шейсетпроцентно увеличение на билета за градския транспорт в София.

В средата на април Столичният общински съвет прие предложението, внесено ГЕРБ, което предвиждаше покачване на цената на билета за еднократно пътуване от 1.00 на 1.60 лв., а на талоните с 10 билета от 8 на 12 лева. Решението предизвика отрицателни реакции както и от политически сили, така и от граждани.

42 жалби са подадени в съда срещу поскъпването на билета за градски транспорт в София

Общо 42 жалби срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София, което трябва да влезе в сила от 1 юни, са подали граждани в...

Днешният протест бе организирана във Facebook от "Автономен работнически синдикат - секция София" и се проведе под мотото "Билет 1.60 лв. – няма да плащаме". "Исканията ни са да се прегласува увеличението, да се закрие ЦГМ (Центъра за градска мобилност), да се започне разследване срещу това дружество години назад", заяви пред "Дневник" един от организаторите и член на синдиката Веселин Николов. Протестиращите също така настояват за намаление на услугата с 40% от цената преди 1 юни, както и безплатен градски транспорт за ученици, студенти и пенсионери. 

Официалният час на началото на протеста бе 18:00 ч., но хора се бяха събрали на "Московска" 33 по-рано. Участниците в акцията също така носеха множество плакати и транспаранти, някои от които гласяха: "1.60. Няма да плащаме!", "1.60. Бойкот", "Не на увеличението на цените на градския транспорт!", "Грабите българина както и турчин не го е грабил!".

Скандиранията "ЦГМ ЕАД лъже и краде!", "Транспортът на народа, не на октопода!", "Мафия!" и т.н. продължиха близо час, след което шествието се отправи към сградата на Центъра за градска мобилност, намиращ се на бул. "Мария Луиза" 84, съобщава "Дневник".

Организаторите обявиха, че са готови за още протести, ако исканията им не бъдат изпълнени. "Протестите ще продължат. Мисля, че без проблем ще се съберат подписи за местен референдум.", каза още Николов.

Протест "Парти в градския транспорт" срещу поскъпването на билета в София

Протест под надслов "Парти в градския транспорт" се очаква да се осъществи днес в столицата. Демонстрацията е срещу новата цена на биле...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com