Страната се възстановява след наводненията

16564
Страната се възстановява след наводненията
Снимка: БГНЕС

 

Отменихме бедственото положение в Гълъбово. Това заяви кметът на общината Николай Тонев за "Фокус". Той добави: "Решихме да не търсим помощта на държавата, а да се справим сами с тежкото положение. В момента много общини са обявили бедствено положение и имат нужда от държавна помощ".

Кметът се похвали, че общината има подкрепата на местния бизнес - в това число двамата американски ТЕЦ-а и "Мини Марица-изток". "Досега не сме срещали проблеми – когато сме ги помолили за помощ, никога не са ни отказвали. Общината също ще помогне с каквото може. Имаме и общинско предприятие, което разполага с техника и средства. Очакваме помощ и от БЧК, от където ни изпращат одяла, топли завивки и дрехи”, добави Тонев.

Скъсани язовирни стени са причинили наводнението в Димитровград

Скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско, твърди кметът на Димитровг...

Берковица и община Георги Дамяново

Животът в засегнатите от наводненията населени места в област Монтана се нормализира, посочва БНР. Бедственото положение в Берковица остава в сила. Без вода все още са две села в община Георги Дамяново.

"Продължава работата по отстраняването на щетите от наводнението през нощта срещу петък в Берковица. На много места водната стихия е променила коритото на река Берковска. С отдръпването на водата се установяват нови щети по уличната инфраструктура и по постройки във вилната зона извън града", съобщи кметът на населеното място Димитранка Каменова.

Екипи на общината работят по 2 критични точки - улица "Елин Пелин" и в близост до блока, където е паднала къщата на улица "Синчец".  

"В момента там работят машините. Прави се дига. От вчера следобяд сме започнали. Идваха колеги проектанти от Монтана. Започнали сме да правим проекти за тези две критични места с подпорни стени. Снабдяваме с вода всички онези зони на града, където все още нямаме, поради невъзможността от вчера да възстановим главният водопровозд към града", обясни кметът.

Прокуратурата още не е открила причината за наводнението в Мизия

До настоящия момент не е установена причина за настъпилото наводнение в Мизия, наличните хипотези, изнесени в средствата за масова инфо...

Подобрява се положението и в община Георги Дамяново. Навсякъде електрозахранването е възстановено. Все още без питейна вода са селата Говежда и Дълги дел. Причината е прекъснат водопровод, който се захранва от водохващания в Балкана. Повредите по него са сериозни и вероятно отстраняването им ще отнеме няколко дни. За битови нужди е осигурено подаване на вода от река Дългоделска, а за пиене общината е осигурила доставки на минерална вода.

Бургас

Започва проучване на пътя на водата причинила наводнението в рибарското селище Ченгене скеле. Екипи на Агенция за социално подпомагане ще минат по адресите на пострадалите от наводненията хора, за да опишат щетите. Това съобщи за „Фокус” кметът на общината Димитър Николов.

Искането до Комисията по бедствия и аварии ще бъде изпратено до няколко часа. То ще бъде придружено с подробно техническо описание на всички разрушени инфраструктури.

"Успоредно с това се свързахме с Агенция „Социално подпомагане” и вече екип на агенцията на място с представители на общината ще минат през всеки едни адрес. Ще бъдат раздадени бланки на хората и ще им бъде обяснено как да попълнят заявленията, за да им бъдат отпуснати финансови помощи във връзка с претърпените щети. Спешно ни е необходимо да започне укрепването на моста на село Извор и на единия мост, който се намира в Маринка. Нужно е обезопасяване на подхода и към рибарското селище Ченгене скеле. Там конструкторите казаха, че има риск за пропадане и при по-тежък автомобил надлезът може да се срути", обясни Николов.

Днес е ден на траур в Бургас за жертвите от наводненията

В памет на трагично загиналите от наводненията в Бургас 8 септември е обявен за Ден на траур в града. В трагедията, която се разигра...

Междувременно кмеът на бургаското село Ново Паничарево в община Приморско Яна Жекова успокои, че няма вариант за разпространение на зарази. Тя добави: "Вчера сме изнесли около 30 т. боклук на сметището в претоварното депо в Китен и в момента се работи“.

Нищо не се оставя да стои пред къщите. В рамките на деня всичко, изнесено от къщите, се извозва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com