Свързан ли е известен ъндърграунд български "герой" със скандала с либийския кораб?

47604
Свързан ли е известен ъндърграунд български "герой" със скандала с либийския кораб?
Снимка: БГНЕС

Свързвана с Ивайло Борисов-Ториното охранителна фирма е била замесена в акцията, с която точно преди коледните празници бяха сменени собствеността, екипажът и името на либийския танкер "Бадр", твърди в свой авторски материал сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Ториното се "прочу" преди две години, след като негови хора пребиха жестоко с палки лекоатлетката ни Мария Димитрова и съпругът ѝ на Околовръстното шосе в София.

Официално стартира разследване заради скандала с либийския танкер

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство, което касае казусът заради който Либия реагира дори пред ООН, че Бъ...

Според "Биволъ" сега акцията по "превземане" на либийския плавателен съд е водена от полицая от специалното подразделение Александър Лонгочев, който е известен с прякора си Саша Белов - на името на главния герой от популярната руска телевизионна поредица "Бригада". Лонгочев обаче работел и за охранителната фирма "Bashev Security&Team", която е свързвана с Ториното. А показания, че точно Лонгочев е водачът на въоръжената бригада от служители на "Гранична полиция" и "Морска администрация", която се е качила на борда на "Бадр" и е изгонила либийския му екипаж, е дал либийският капитан на кораба - Абдула Абдул Джалил. Той твърди, че е заплашван с оръжие и буквално е изритан от борда на танкера.

Припомняме, че вчера (11 януари) стана ясно, че започва официално разследване срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който всъщност е пряко отговорният за акцията. Той е обвиняем и по друг случай - когато определя имотна собственост на община Несебър за частна. Сега Колев се е задействал да вземе кораба, защото е актив за покритие на ипотека и това е подписано от гръцкия нотариус Йоана Андреадаки. Тя обаче отрича да е подписвала такъв документ.

Междувременно Панама, под чийто флаг сега плава "Бадр" (със сменено име "Бдин) е стартирала процедура за отмяна на регистрацията на кораба като съд, плаващ под панамско знаме. Освен официален протест от страна на Либия, друга причина е намесата на "Bashev Security&Team", която е нямала разрешение от Панамската морска администрация за осъществяване на такива действия. Ако панамското знаме на "Бадр" бъде свалено, то корабът не може да влезе в нито едно пристанище по света, защото ще се счита за отвлечен и тогава всеки военен кораб, който го срещне в която и да е точка на света, може да го атакува и превземе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com