Съдът е издал близо 600 разрешения за подслушване и следене в рамките на година

8701
Съдът е издал близо 600 разрешения за подслушване и следене в рамките на година
Снимка: Thinkstock

Само за година съдът е разрешил 597 пъти следене, подслушване и наблюдение по искания на МВР, ДАНС и прокуратурата заради подозрения в шпионаж. Това става ясно от доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за дейността му през 2014 г. В съда от години няма нито едно дело за шпионаж, не са известни и разследвания за това престъпление, пише "Сега".

Най-много СРС-та са били използвани за разкриване и доказване на престъпления, свързани с наркотици - 1232, което е 29% от всички разрешения. На второ място е разкриването на организирани престъпни групи - 880. Изненадващо веднага след тях се нареждат исканията и разрешенията за използване на СРС срещу 597 заподозрени шпиони. Чак след това идват разрешенията за престъпления, свързани с акцизни стоки, кражби, пране на пари и т.н.

През миналата година са дадени общо 7604 разрешения за използване на СРС (5604 по първоначални искания и 2000 за продължаване на срока). Те са ползвани по отношение на 4202 души. Като цяло през последните години се отчита намаляване - и на разрешенията, и на обектите.

В доклада обаче има унищожителни критики. "Нарушенията са многобройни, съществени и допускани по цялата верига органи, ангажирани с прилагането на СРС", гласи основният извод. Бюрото констатира, че "контролът по изготвяне на исканията и по прилагането и използването на СРС е принизен, недостатъчно обективен и ефективен". Не са пощадени и съдилищата, които дават разрешенията за използване на тези средства. Според Бюрото при "даването на разрешения председателите и зам.-председателите на съдилищата проявяват безкритично, формално и незаинтересовано отношение". Изреждат се и множество текстове от закона, които са били нарушавани през годината както от тези, които са искали използване на СРС, така и на тези, които са давали разрешенията.

Например в 17 случая МВР е искало използване на СРС за престъпления, свързани с бягство от затвора. Те обаче се наказват леко и затова законът не дава право за тях да се ползват СРС. Установени са и 6 случая на искания за подслушване за подбудителство към дискриминация, за насилие на етническа основа и за неплащане на данъци в големи размери, за които също не е предвидено ползване на СРС. Засечено е следене спрямо преводач на граждански договор, което също противоречи на закона. Някои искания са аргументирани с несъществуващи текстове от НК.

Има случай, при който по искане на ДАНС два месеца са използвани СРС-та с цел "да се установи самоличността на ползващия комуникатора (телефона, компютъра - бел. ред.)". Лицето е било установено и името му предадено на агенцията. Въпреки това от ДАНС са поискали и получили разрешение за ползване на СРС още четири месеца отново в търсене на самоличността. Според Бюрото това поставя въпроса каква е била всъщност целта - да се установи лицето или да се контролира неограничен кръг хора.

Констатирани са и 184 нарушения на закона при постановяване на разрешенията, които се дадени от съда. Най-много те са при искания, в които се сочат множество престъпни състави. В доклада е посочена разработката "Червей", без да се назовава. Става дума за разрешение, дадено от Софийския градски съд, за много по-дълго от разрешеното време - цели 300 дни. Проблеми са констатирани и при режима на унищожаване на получена и неизползвана информация от СРС.

Бюрото излиза с остри критики и към прилагащите СРС-та органи - ДАТО и аналогичната дирекция в ДАНС. Само те имат право да прилагат подслушване, следене и останалите оперативни способи. "Бюрото не установи случаи ръководствата на прилагащите органи да са осъществили контрол за правомерност на прилагането и използването на СРС, каквито задължения има по закон. Тяхната пасивност е съпричинила неправомерното прилагане на СРС за престъпления, за които това е недопустимо или е продължило в срокове, надхвърлящи законоустановените", пише в доклада. Според бюрото това обяснява тревожния факт, че е поискано прилагането на 19 698 оперативни способа (по едно разрешение са ползвани по няколко способа), за които е получено разрешение, но цели 8093 не са били приложени. И никой от прилагащите органи не е дал обяснение защо. Бюрото е поискало информация, но до момента няма ясен отговор.

Бюрото е работило по 27 жалби на граждани, като в 4 случая е установено неправомерно използване на СРС спрямо тях. 4 преписки още не са приключили.

Съдът остави в ареста охранител, обвинен в убийството във варненския мол

Красимир Димитров, един от тримата вече бивши охранители на Гранд Мол Варна, привлечени като обвиняеми за убийството на 52 годишния Няг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com