Съдът окончателно бетонира "Евролаб 2011" на границата

13828
Съдът окончателно бетонира "Евролаб 2011" на границата
Снимка: БГНЕС

Заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните с решение на Върховния административен съд (ВАС) се възстановява дейността на фирма "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от съда.

Припомняме, че държавата си върна контрола на пункта през май чрез БАБХ, след като стана ясно, че частната компания е осъществявала монопол върху печелившата дейност покрай фитосанитарния контрол на границата с Турция. Това се е случвало в продължение на цяло десетилетие, а в скандала бяха замесени проф. Даскалов и бившият директор на БАБХ Пламен Моллов. В публичното пространство изтече аудиозапис, за който се твърди, че представя разговор между двамата и в който Моллов дава папка с документи на Даскалов, а в крайна сметка тя се оказала пълна с пари. Самият Даскалов потвърди, че е получавал подкуп от човек, който познава „от дълги години“, но отказал. Моллов нарича всичко „фалшива новина“.

Върховните съдии са се произнесли по три жалби на дружеството, свързани с издадени от изпълнителния директор на Агенцията заповеди и писма. Обжалваните документи са издадени между 17 и 19 май тази година. Ключово е първото решение, свързано с жалба на "Евролаб" в Хасковския административен съд с настояване за прекратяване действията на БАБХ на границата.

Първоинстанционният съд отказва, но сега върховните магистрати отменят разпореждането и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица от Агенцията, изразяващи се в недопускане на служители на дружеството да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функции си. Така реално съдът бетонира частната фирма, която ще продължи да извършва фитосанитарния контрол на границата.

Върховните съдии приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт.

Документи за злоупотребите на Капитан Андреево са дадени на ГДБОП

Зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов внесе в ГДБОП документи за нарушения на граничен пункт "Капитан Андреево". При...

Второто дело в Административния съд София – град (АССГ) е срещу жалба на изпълнителния директор на БАБХ. Там има отказ от разглеждане жалбата, което е потвърдено и от върховните съдии.

Третото дело пред Върховния административен съд също е по жалба на "Евролаб". Делото е оставено без уважение от АССГ, но върховните административни съдии са приели, че това не е правилно и връщат за разглеждане делото по същество от първоинстанционния съд. 

По-рано днес Софийският административен съд също oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa изпълнитeлния диpeĸтop нa БАБХ, ĸoятo paзпopeди нa "Eвpoлaб 2011" дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния.

Трите дела постъпват във ВАС в рамките на три седмици (видно от входящите номера) - 27.06, 16.06, 01.07, става ясно от общодостъпни данни на публичния портал на Централизираната система за разпределение на делата към ВСС. А и при решаването на трите участва съдия Георги Чолаков - председателят на ВАС, който ги разпределя лично на 11.07.22.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...