Съюзът на автомобилистите против голямо увеличаване на часовете за кормуване

4467
Съюзът на автомобилистите против голямо увеличаване на часовете за кормуване
Снимка: БГНЕС

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) отхвърля предложеното увеличение на броя на часовете по кормуване в шофьорските курсове. "Увеличението на броя на часовете не е подкрепено с актуална статистика за увеличаване броя на ПТП, причинени от новообучени водачи", се казва изявление на браншовата организация.

Предложението на Министерството на образованието е за увеличение на задължителните часове кормуване с 14 часа, което ще оскъпи курса с около 300 лв. 

Промените трябва да бъдат гласувани окончателно от работна група днес. За да влязат в сила, е нужен само подпис на образователния министър.

Ако идеята се реализира, цената на курсовете може да се повиши до 1000 лв. По-скъпите курсове ще откажат много от желаещите да ги посещават и драстично ще нарасне броя на каращите без книжка, предупреждават инструктори.

Анкета сред автоинструкторите от СБА показва, че може да се предвиди увеличение на часовете по практика, но с не повече от 5 часа. За същото обучение в ЕС са предвидени средно 22-25 часа. "Не трябва с безопасност да се оправдаваме и да правим рекорди по часове за обучение, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност от всеки инструктор и всяка школа", призовават те.

Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност повечето часове кормуване са грешна философия. "Има хора, на които им трябват 50 часа, за да се научат, но на други и 20 им стигат. В момента има вътрешен изпит в школите и когато инструкторът види, че курсистът не е готов да се яви на реалния практически изпит, му казва, че са му необходими още часове", отбелязва той.

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв.

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри пр...

Според СБА е много по-важен контролът върху изпитите за получаване на шофьорска книжка и правилната преценка на изпитващите, а не броят часове, през които курсистът се е подготвял за изпита.

СБА подкрепя увеличение на часовете по практика, но не с повече от 5 часа, както и използване на симулатори за обучение, но не повече от 4 часа. В същото време сдружението предлага часовете по теория да се намалят с 1/3, а обучението по теория да се провежда онлайн.

Вместо на драстично увеличаване на учебните часове зад волана, браншовата организация държи на по-добра отчетност и прозрачност. "Трябва задължително да се публикува успеваемостта на всеки инструктор и школа, като ПТП на техни курсисти. В самото обучение и изпит трябва по-малко да се намесва държавата", предлагат от организацията.

Те призовават за повече свобода на инструктора, правото сам да преценява колко учебни часа са необходими за добра практическа подготовка в зависимост от качествата на бъдещия шофьор. "В някои от страните, където има доста добра безопасност на пътя няма задължително обучение, а скъп и непробиваем за купуване изпит", подчертават от СБА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com