Съюзът на съдиите: Убедихме се, че ВСС е политически подвластен

5026
Съюзът на съдиите: Убедихме се, че ВСС е политически подвластен
Снимка: БГНЕС

Убедихме се от последните Ваши решения, че Висшият съдебен съвет (ВСС) в настоящия си състав все повече се компрометира до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт, поради което считаме, че представителите на съдиите, както и останалите, които приемат позицията ни, следва да подадат оставки. Това се казва в позиция на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ).

"Фактите от последните седмици показват, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Само за кратък период стана очевидна абсолютната неспособност на колективния орган да взема компетентни и обосновани решения.

Съюзът на съдиите: Недопустимо е политик да се меси в работата на съда

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България категорично осъжда поредния случай на груба намеса в работата на съда и уронване н...

Напротив, убедихме се, че е политически подвластен", пише в позицията на Съюза на съдиите.

От там посочват и конкретни решения на ВСС, които са провокирали това мнение:

На 10 декември 2015 г. мнозинството във ВСС реши да се възложи проверка от Инспектората на ВСС (ИВСС) и Етичната комисия към него на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районния съд – Пазарджик, както и на отделни съдии в тези съдилища във връзка със заведените производства от частен характер срещу членове на ВСС.

На 16 декември 2015 г. ВСС взе решение, с което задължава председателят на СГС да представи доклад и да бъде поканен на изслушване пред ВСС.

На 17 декември 2015 г. ВСС проведе обсъждане и гласуване за избор на председател на САС.

Две съдийки се престрашиха да опитат да станат главен съдебен инспектор

След като кандидатурата на съдия Веселина Тенева за главен съдебен инспектор се превърна в провал и след като известно време липсваха к...

По отношение на първото решение – относно проверката на образуваните производства от частен характер, Съюзът на съдиите в България вече взе отношение в декларация от 14 декември 2015 г., в която посочи, че искането за проверки няма правно основание, а изхожда от длъжностните качества на лицата, срещу които са заведени делата – членове на кадровия орган на съдиите-докладчици. Подобно поведение, което очевидно е преценено като законосъобразно от ВСС, нарушава принципа за равнопоставеност на гражданите пред закона и демонстрира разбирането, че имате право да влияете върху администрирането и независимостта на съда по конкретни дела, посочват от съдийския съюз.

"Решението да се следи за решаването на конкретни констатирани проблеми в работата на СГС би изглеждало принципно, ако не беше изолирано, тенденциозно и взето в момента, в който голяма част от съдийската общност се противопостави на поредния политически опит да се внуши, че се предприемат законодателни мерки за реформи в съдебната система и започна публична дискусия за разкриване на привидността", пише още в позицията.

"На днешното заседание, въз основа на съдебно решение на ВАС, следваше да се проведе дискусия относно съответствието на качествата на съдия Нели Куцкова на критериите за избор на председател на съд и да се гласува кандидатурата й. Подобно обсъждане обаче отсъстваше, вместо това представители на политическата квота във ВСС повториха изразеното на 11 декември 2015 г. мнение на министър-председателя Бойко Борисов, че „съдии, които са били политици, а след това се правят на обективни”. Така доказахте политическата си обвързаност и абсолютната си непоследователност, тъй като междувременно избрахте за председател на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова, която ви напомняме, че също е заемала длъжността заместник-министър на правосъдието. Никога не сме възразявали срещу това решение, тъй като не отричаме правото на колеги, взели експертно участие в изпълнителната или законодателната власт и натрупали административен опит по този начин, да бъдат избирани на ръководни длъжности в съдебната система, а единствено колегите от бургаски апелативен район, които добре познават професионалните й качества, могат да изразяват оценка за тях. Вие не се ръководихте от никакви принципни съображения при провеждането на тези два избора и не изпълнихте съдебното решение на ВАС да обосновете решението си, като приехте аналогично поведение на това, заради което беше отменено предишното, и затвърдихте усещането, че то е предопределено от политическите сили. Вие нямате легитимни аргументи защо съдия Куцкова, подкрепена от мнозинството съдии в САС, не притежава необходимите качества да заеме поста на председател и оставяте най-големия апелативен съд в страната без административен ръководите повече от година и половина", посочват от Съюза на съдиите.

Изложените днес „съображения” обуславят неприемлив абсурд - в идентични случаи прилагате закона различно. И понеже не излагате мотиви за абсурда, а и едва ли бихте могли, то ние приемаме, че вашата воля е подменена от политическо настроение, на което ние станахме свидетели, а вие недопустими проводници, пише в позицията на ССБ.

Днес ВСС гласува против кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Осем от магистратите гласуваха "за", 11 - "против" и 4 - "въздържали се" от общо 23 присъстващи членове. Макар че по-голямата част от членовете на ВСС подкрепиха кандидатурата ѝ преди гласуването, тя отново не събра необходимите 13 гласа. Днес ВСС гласува за втори път кандидатурата на Нели Куцкова, която беше единственият кандидат за поста.

Според Съюза на съдиите посочените от тях решения, взети от ВСС, са само от част от действията на Съвета за "прокарване на политически влияния и зависимости в управлението на съдебната власт". "И затова е още по-неприлично, че обвинихте в политиканство нас, редовите съдии, отказващи да се примирим със статуквото", подчертават от ССБ.

Реформаторите не постигнаха съгласие дали да подкрепят Захариева

ПГ на РБ не взе решение по този въпрос. Решенията в групата се вземат с две трети. Поради това, че няма две трети, няма решение, макар,...

"Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!

Вярваме, че онези от Вас, които имат чувство за лично достойнство и чест, няма да се поколебаят да се вслушат в искането ни”, завършва позицията на ССБ.

Вчера съдии на среща с граждани в Съдебната палата в София и съдилища в други градове в страната коментираха значимостта на законодателните промени в Конституцията, които бяха приети на трето четене от парламента. Съдиите говореха и за укрепването на авторитета на съдебната власт, и подобряването на дейността на съдилищата и прокуратурата.

Трябва да има незначителен превес на съдиите в съдийската колегия във ВСС, посочиха съдиите. Така, един вид, избраните директно от съдиите членове на ВСС биха могли да контролират избора на председатели на ВКС и ВАС например, които също са членове на съдийската колегия спрямо вече приетите промени в Конституцията.

Припомняме, че "ябълката на раздора" в конституционните промени е разпределението на съотношенията между идващи от системата и парламентарно избрани членове в двете колегии - прокурорската и съдийската. В съдийската съотношението остана 6:6, без да се броят председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), а в прокурорската - 6:5 в полза на "професионалистите" и като броим главния прокурор. На второ четене против тази поправка, предложена от АБВ, гласуваха само хората на ДСБ в Реформаторския блок, като дори БСП подкрепиха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество