Окончателно - конституционните промени минаха на трето четенe

4790
Окончателно - конституционните промени минаха на трето четенe
Снимка: БГНЕС

Както се и очакваше, промените в Конституцията, които бяха направени заради съдебната реформа, минаха и на трето четене. Този път гласуването не беше текст по текст, а анблок - за всички приети на второ четене промени.

189 депутати гласуваха "за", "против" бяха 39, 1 се въздържа.

РБ няма да гласува единно при третото гледане на Конституцията

Групата на Реформаторския блок (РБ) няма единно решение за третото гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцият...

Изменията в основния закон бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт и БДЦ - бившата партия на Николай Бареков. Впечатление направи отсъствието на знакови фигури от Реформаторския блок. И лидерът на ДСБ Радан Кънев, и Мартин Димитров, и Петър Славов не влязоха въобще в залата. За сметка на това твърдо "за" гласуваха Найден Зеленогорски, Настимир Ананиев и Димитър Делчев - най-доверените хора на Меглена Кунева. Корман Исмаилов пък даде вот "въздържал се". Масово против гласуваха от БСП - лидерът на червените Михаил Миков, Янаки Стоилов, Жельо Бойчев, бившият икономически министър Драгомир Стойнев, Кирил Добрев. Против беше и "вечната опозиция" Велизар Енчев.

"Ябълката на раздора" в конституционните промени е разпределението на съотношенията между идващи от системата и парламентарно избрани членове в двете колегии - прокуроската и съдийската. В съдийската съотношението остана 6:6, без да се броят председателите на ВКС и ВАС, а в прокурорската - 6:5 в полза на "професионалистите" и като броим главния прокурор. На второ четене против тази поправка, предложена от АБВ, гласуваха само хората на ДСБ в Реформаторския блок, като дори БСП подкрепиха. Тя мина с 204 гласа. Веднага след това министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка - след като парламентът гласува промените в Конституцията на второ четене, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. С "прокурорски" поправки във Висшия съдебен съвет се дава превес на прокурорската квота над парламентарната, смятат десните противници на реформата.

Другите важни поправки, които бяха направени - във ВСС вече да не се гласува тайно, като тепърва трябва да се направи обикновен закон как да се гласува. Единствената изказана в пленарна зала заявка беше на ДПС чрез Лютви Местан. Изборът на политическите кадри във ВСС става с квалифицирано мнозинство в парламента - две трети. Освен това главният прокурор ще докладва пред Народното събрание, но на практика само по теми и случаи, които сам избере - основно за борбата с престъпността. Освен това Висшият адвокатски съвет ще може да сезира Конституционния съд.

След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли доверието си от правителството, като решението му беше подкрепено от цялата на ДСП, част от Реформаторския блок. Но останалите партии в Блока, начело с ДБГ на вицепремиера Меглена Кунева, заявиха, че продължават да покдрепят Кабинета. Сега Реформаторския блок ще иска актуализране на коалиционното споразумение с ГЕРБ с настояване в първите 6 месеца на тази година да се предприеме радикална съдебна реформа. Предложението дойде от хората на Меглена Кунева с ясна заявка нейният антикорупционен закон да мине. Още вчера обаче, вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, обяви, че такова нещо не се обсъжда в ГЕРБ и че никой не може да притиска партията на Борисов.

Янаки Стоилов: ДСБ не е опозиция, липсата на истинска опозиция е проблем

Тези съдии, които сега говорят за промяна на съдебната система, са наследници на онези хора, които преди две десетилетия промениха сист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика