Съветът по гражданство трябва да разгледа 19 000 преписки за българско гражданство

10777
Съветът по гражданство трябва да разгледа 19 000 преписки за българско гражданство
Снимка: Getty Images/Guliver

Към настоящия момент в министерството има образувани 19 000 преписки, които предстои да бъдат разгледани в Съвета по гражданство. Това каза зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Тя обясни, че една от основните причините за забавянето е натовареността на служителите от дирекция „Българско гражданство“ поради голям брой неприключили преписки от миналите години и увеличения брой на постъпващи молби. „19 щатни бройки няма как реално да разгледат 19 000 молби. Това, което сме направили е, че се заседава извънредно от Съвета по гражданство. Дори 2 пъти в седмицата да има заседание и да се увеличи броят на преписките, които се включват, ще трябва един период от време, от няколко месеца, и увеличаване на числеността на бройките“, коментира Десислава Ахладова.

Министърът на правосъдието освободи директорите на ГДИН и на дирекция "Българско гражданство"

Със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова, главен комисар Гергана Георгиева е освободена от заеманата от нея длъжност глав...

По думите й има докладна до министъра на правосъдието за увеличаване на щатните бройки с поне още 4-5 души. „Като се увеличи числеността, ще могат да се правят повече интервюта и ще се разглеждат повече документи, което ще доведе до бързина“, заяви зам.-министърът.

„Провели сме разговори с ДАНС и МВР да се ускори процедурата по издаване от тяхна страна на становища“, посочи Десислава Ахладова. „Въпросът е те да кажат дали има капацитет да се спазва заповед на министъра седмично да се обработват по 800 броя преписки от тях“, поясни тя. „В момента от дирекция „Миграция“ се обработват по 245 броя, 800 броя би следвало да се обработват седмично. Колегите ще кажат имат ли ресурс това да се осъществи, за да се ускори и при нас процедурата“, обясни зам.-министърът на правосъдието, предаде Фокус.

„За периода 1.01.2012 година до 25.05.2017 година в Министерството на правосъдието са регистрирани 89 218 молби за придобиване, освобождаване или възстановяване на българско гражданство“, посочи Десислава Ахладова. „За посочения период са образувани 71 066 броя преписки, като 64 781 са на кандидати, подали молба за промяна на гражданство на основания български произход“, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com