Тайната на качествените и вкусни български плодове и зеленчуци

8974
Тайната на качествените и вкусни български плодове и зеленчуци
Снимка: Billa

Да си земеделски производител в България не е никак лесно. Проблемите са многобройни – от липсата на квалифицирани работници до нелоялната конкуренция и евтините и некачествени зеленчуци и плодове, внасяни от чужбина (част от тях дори са представяни за български), които подбиват пазара.

С такива предизвикателства ежедневно се справя Димитър Петров, 45-годишен земеделец от Стара Загора, който произвежда плодове и зеленчуци от най-високо качество. Освен познатите краставици, червени и розови домати, в оранжериите си той отглежда и по-малко познатите черни, чери и домати сорт "Албенга", който печели награда за иновативен продукт през 2020 г.

Петров е един от неуморните български производители в програмата BILLA Градини, чиято висококачествена продукция се предлага в магазините на търговската верига. Клиентите се радват на богато разнообразие от вкусни и свежи сезонни български плодове и зеленчуци, които са от подбрани сортове и са отгледани със специални грижи.

Висококачествени продукти

"Работя с BILLA от 7 години. Партнираме си, защото моето виждане за краен продукт съвпада с техните изисквания за качество. BILLA е търговската верига, която оценява изключително високо качеството – вид и вкус на продукти, произведени без употребата на препарати за растителна защита и полагането на усилия за производството им, като се стреми да изкупува продукцията на добри цени", разказва Димитър Петров.

Поддържането на високи стандарти е базово изискване за земеделците, които искат да работят с BILLA. За да бъдат част от BILLA Градини, те трябва да отглеждат чисти продукти с високо качество и да осигурят условия за проследимост на продукцията. Търговската верига стриктно контролира целия процес – от засаждането до опаковането, транспорта и съхранението на плодовете и зеленчуците в магазините.

Тайната на качествената и вкусна земеделска продукция всъщност е много проста и се крие в начина на отглеждането ѝ – с голямо внимание и грижа. "Качествени продукти се отглеждат с подходящи условия, използване на качествени хранителни елементи за растенията, и най-важното е неизползването на препарати за растителна защита, пестициди и др., които развалят истинския им вкус. Вкусовите качества на доматите не зависят от сорта, а от начина на отглеждане", категоричен е Димитър Петров.

Бившият електроинженер умело се възползва от най-модерните технологии и е постигнал пълна автоматизация и прецизен контрол на климата и всички процеси в оранжерията му. Всичко е подчинено на иновативен и екологичен подход – използват се електрически платформи, иновативно осветление, ултравиолетово стерилизиране и рециклиране на вода и отпадъчни продукти. "Нашият енергоспестяващ екран и автоматизираното отопление посредством възобновяеми енергийни източници също допринасят за подходящите условия, в които отглеждаме качествена продукция. Натрупахме опит при съвместната работа с експерти от страни с традиции в оранжерийното производство като Холандия", гордее се Петров.

Надежден партньор на българските производители

Той е постигнал всичко това и благодарение на подкрепата на BILLA. Партньорството с търговската верига България гарантира сигурност при изкупуването на продукцията, което дава спокойствие и увереност на земеделци като Димитър Петров да разширяват производството. Оранжерийната му производствена база нараства повече от тройно за 4 години, достигайки 40 декара.

"С висококачествената продукция и надеждност, успях да спечеля доверието на една от най-престижните вериги хранителни магазини в България – BILLA. Дългогодишната ни работа се гради с взаимно доверие и коректност", споделя земеделският производител.

BILLA насърчава чистата земеделска продукция и от години е надежден партньор на десетки местни производители. Компанията се грижи за партньорите си по проекта BILLA Градини, като им предоставя безплатно схеми за растителна защита и така им помага да произвеждат по-качествени продукти. През 2020 г. BILLA е предоставила безвъзмездно схеми за растителна защита на 42 родни производители.

Здравословна и чиста храна

Плодовете и зеленчуците с марка BILLA Градини са отгледани по специална програма за намаляване на пестицидите и са с минимални или нулеви количества остатъчни пестициди. Благодарение на програмата се произвеждат здравословни и чисти продукти, а влиянието върху околната среда е минимално.

"Възможно е да се отгледа реколта без използването на пестициди, доказал съм го във времето. В оранжериите ми не се използват дори и разрешени в България препарати за растителна защита. Борбата с вредителите е по естествен път (биологичен контрол) – без вредни за здравето субстанции, а болестите по растенията се контролират изцяло от микроклимата в оранжериите", обяснява Димитър Петров.

Продукцията му е изцяло чиста, което е лесно доказуемо, благодарение на извършените проби от BILLA, а резултатите могат да се видят в сайта BILLA Градини. "Добавена стойност от използването на тази стратегия е и мотивацията други производители да започнат да произвеждат чиста продукция с грижа за здравето на хората", категоричен е земеделецът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com