Тайните на красивите великденски яйца

13667
Тайните на красивите великденски яйца
Снимка: БГНЕС

Слънца, зайчета, причудливи фигурки изрисувани с восък и любопитни малчугани, за които лесни и трудни неща не съществуват, защото в техния свят има само интересни. Такава е творческа атмосфера на ателието за изписване на великденски яйца в Етнографския музей, където децата показват размаха на своето въображение, предаде БГНЕС.

Макар и в повечето случаи за пръв път се докосват до традиционните български техники, за разлика от възрастните, те никога не казват, че не могат да рисуват. Започват с простички неща – цветя, пеперуди, кръстове или първите буквички от името. По-сръчните пък обгръщат яйцата в красива бяла дантела с помощта на восъчната писалка. След това идва реда за боядисването на яйцата.

"Запознаваме участниците в ателиетата с техниката за изписване с писалка и пчелен восък. При нея поставяме мъничко парченце чист пчелен восък върху метален конус, а после го нагряваме на пламъка на свещта и започваме да рисуваме върху яйцето. По този начин можем да изобразим най-различни фигурки, мотиви и орнаменти. За да стане интересно и красиво обаче, рисунките трябва да покрият цялата повърхност", разказа етнологът Светла Ракшиева.

Следва потапяне в боя, а когато яйцата изсъхнат, рисунката се нагрява на пламъка. По този начин восъкът се разтапя и след изтриване с мека салфетка, на повърхността остава красива бяла фигура или орнамент, който засиява в пълния си контраст.

Дори и да не сме от най-сръчните и талантливи хора, това не ни пречи да имаме красиви великденски яйца на трапезата. За целта можем да използваме техниките на нашите баби, които са правили отпечатъци по повърхността на черупката като към нея прилепят листенца от магданоз и други тревички.

Друга малка тайна е използването на дребни фигурки от нарязан лук. След като се прилепят към намокрената повърхност на яйцето и се сварят с него във водата, люспите изпускат своите цветове и обагрят яйцето. Резултатът е много интересен мозаичен ефект. Ако вместо да варим яйцата само във вода, ги потопим и в някакъв цвят, да речем в светло синьо, жълтото от люспите на лука се премесва с него и така се получават цветни ефекти.

Най-характерните шарки по българските земи са кръстовете, свързани с великденската символика и Възкресението. Не рядко се срещат и рибите, възприети като символ на Христос. "Много често хората рисуват свастики и звезди. Петелът и лозята пък са символ на слънцето и плодородието", обясни Светла Рашкиева.

Уникални традиции имат и различните региони у нас. Срещат се два основни орнаментални стила – самоковският и велинградският. Самоков е прочут с мотива "цъфнало цвете в саксия". Освен това често се рисуват хора и млада булка, в зависимост от това за кого е предназначено яйцето. Типични за Велинград са растителните мотиви. Много е характерно и това, че цели части от орнамента се запълват с точка, което придава особено дантелен вид.

В Самоков и Ихтиман мотивите са по-едри, геометрични и изчистени. Цветът на яйцето е яркочервен, докато във Велинград на почит е виненочервеното, понякога достигащо дори до лилаво.

Само в Ихтиман, Самоков и Етрополе обаче съществува стилът на изписване, при който рисунката предварително е очертана с черен восък, а листенцата и цветчетата се оцветяват. Тези яйца не се потапят в боя. Остават бели, но с пъстроцветен орнамент.

През последните 10-15 г. Етнографският музей полага много усилия, за да възроди старите български техники. За съжаление в съвремието нашият съгражданин е много зает и иска всичко да става мигновено и много лесно. Затова намира бързи и лесни начини за декоративни ефекти. Според Ракшиева в последно време много нашумява техниката на декупажа. Хората, които се опасяват, че не могат да рисуват добре и се страхуват какво ще направят върху яйцето, си намират салфетки с интересен отпечатък и ги облепват върху черупката с помощта на прозрачно лепило. Има и друг начин с парченца от боядисана коприна, която след сваряване с гореща вода, пренася отпечатъка от плата върху яйцето.

И въпреки многобройните техники, тайната за интересни яйца си остава една. Не е нужно да ги разчертаем правилно и с изчистени линии. Достатъчно е да наситим повърхността с много на брой детайли. Тогава яйцата стават истински красиви и много нежни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com