Тайнствените глухи камъни

4730
Тайнствените глухи камъни
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Глухите камъни е един от най-големите скално култови комплекси в Източните Родопи. През 1970-те години се изказва хипотезата, че е възникнал през ранножелязната епоха, като със сигурност е функционирал през античността и средновековието. Свещеното място е използвано от древнотракийските племена населявали района, но трапецовидните ниши и зооморфните и антропоморфните скални профили сочат възникването му още в Енеолита.

Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба водеща към водохранилище и тракийско селище съществувало южно от скалата. Като пример за почитта на населението към това място и приемственост между религиите тук е изградена и църква от 5-6 в. част от монашеска обител, която вероятно е разрушена и разграбена от войниците на Третия кръстоносен поход. Мястото е обявено за природна забележителност в края на 1972 г.

Велико Търново: Близо 1,5 млн. лева са приходите от нощувки в местата за настанява в областта

Близо 1,5 млн. лева са приходите от нощувки в местата за настанява в област Велико Търново, реализирани през месец юни. Това сочат данн...

Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Светилището е разположено върху четири скални масива, разделени от дълбоки проломи. Намира се в най-високите части на източнородопския рид Гората при надморска височина 500 – 560 метра в землището на село Вълче поле. Намира се в рамките на Община Любимец непосредствено до землището на село Ефрем, община Маджарово. До него се достига по черен път отделящ се от превала при шосето свързващо селата Малко Градище и Дъбовец. Естествено скалите са насочени на юг към Вълчеполската котловина. От тук се открива поглед и към началото на язовир Ивайловград при село Бориславци. На около 700 метра източно от местността се намира едноименния връх – Глухите камъни (709 m), който е и най-високият връх от рида Гората.

Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

В Приморие бе открит нов вид леопард

Четири нови далекоизточни леопарда засне камера на резервата "Полтава" в Приморие, съобщиха от пресслужбата на организацията "Земята на...

Глухите камъни са посетени и споменати от братята Карел и Херман Шкорпил. В края на 1970-те години тук са извършени и теренни проучвания от екип на археолога Иван Венедиков. Известността си получават едва след 1975 г., когато при експедиция на Александър Фол ги описва[2][3]. През 2008 г. започват същински теренни проучвания водени от екипи на археолозите Георги Нехризов и Дойчин Грозданов.

Светилището вероятно е част от цял комплекс свързан с населено място южно от него в посока към река Арда. Интересни са ниши издълбани в скалата и придаващи и вид на пчелна пита. Основната част от нишите са трапецовидни, но има и засводени или правоъгълни. Подобни ниши се откриват на много места из Източните Родопи, показва справка в wikipedia.bg. Предполага се, че тук е полаган праха на умрели знатни траки от района. В подножието на най-западния скален блок са издълбани две килии, за които се предполага, че са гробници на местните владетели или пък са служили за баптистерий през средновековието. В единия край на скалата нагоре са изсечени стъпала, които водят до резервоар за вода издълбан в скалата.

Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

На площадка в основата на скалата са открити основите на църква от 5 – 6 век. Вероятно тя е изградена върху езическо светилище.

От днес човечеството живее на "екологичен кредит", алармира WWF

От днешния ден (1 август) човечеството изчерпва запасите си от природни ресурси за годината. За това алармира природозащитната организа...

Южно от скалите са открити основите на различни сгради, които вероятно са имали представителен вид, както и останки от крепостна стена. От артефактите интерес представляват съдове, служили за преливане на течности, мраморна плочка с изобразен на нея символ, както и монети, една от които от елинския град Абдера, намирал се при устието на Места.

Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Вижте още снимки от светилището в галерията ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com