Тази есен грипът ни заобикаля

12626
Тази есен грипът ни заобикаля

През есенния сезон до декември се очаква да се сблъскаме с две - три вълни от повишена заболеваемост от респираторни инфекции, които не са грипни, предаде Стандарт нюз.

Нивото на заболеваемостта ще е значително по-ниско от реалната грипна епидемия, а и протичането на заболяването е много по-леко. Дори се очаква пациентите да не търсят лекарска помощ. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването пред Фокус.

„При грипа нещата не стоят така, той е доста по-сериозно заболяване, интоксикацията е много по-силно представена, обикновено хората не могат да продължат да учат, да ходят на работа, да си изпълняват ежедневните задължения, налага се да останат 4-5 дни вкъщи при неусложнените случаи. Това е една от разликите между грипа и другите респираторни инфекции”, обясни експертът.

Грипът би могъл да се очаква най-вероятно към края на януари и февруари, тъй като в над 90% от случаите това е времето, в което грипната вълна достига Балканите и България.

„Очакваме водещ щам тази година да е AH3N2 Виктория. Той е нов, населението няма имунитет към него, затова и той ще има потенциал да създаде епидемия. Ще има и паралелна циркулация на H1N1 Калифорния, по-познат като свински грип, тъй като той вече трета година продължава да циркулира сред населението в Европа и в целия сват”, каза още д-р Кунчев.

Нови два грипа ни газят през зимата

Свинският грип, но и два по-различни от 2011 г. грипни щама - "Виктория" и "Уисконсин", ще ни газят тази зима. Това става ясно от със...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com