Тази година почиваме общо 135 дни

23858
Тази година почиваме общо 135 дни
Снимка: Thinkstock

Тази година има много почивни дни - всъщност всеки трети се пада неработен, според изчисление на БТВ.

Само след седмица след четирите почивни дни за Великден, се задават още 6 дни, в които официално не се работи.

По-високи глоби за нарушение на пътя през почивните дни

Водачите на автомобили да плащат по-солени глоби за инцидент на пътя през почивните дни. Това е само едно от направените вчера предло...

Почивните дни през 2014 г. са общо 135. Това включва както уикендите, така и официалните пранизици, които не се отработват, a също и платените отпуски. Това на практика означава, че почиваме през 36% от времето през годината. Разбира се, това не важи за всички , тъй като все по-често се налага да се работи в събота или в празничните дни.

И докато хотели и ресторанти са на печалба по време на дългите почивки, индустрията всъщност губи - производството спира, а включването и изключването на машините изисква време.

В една фирма работят 40 души. Произвеждат осветителни тела и метални изделия за мебелната индустрия - както за вътрешния пазар, така и за износ.

„Когато има такива почивни дни, производството спира. В дните, в които трябва да се отработят тези почивни дни, се изисква време, което се губи преди да започне производствения процес”, обясни управителят на фирмата Кирил Сапунов.

Полицията затяга контрола по пътищата през почивните дни

С оглед на задаващото се хубаво време през почивните дни пътна полиция затяга контрола по входовете и изходите на Варна, съобщават от О...

Освен за настройване на машините, управителят изчислява, че и работниците имат нужда от половин ден за да се върнат в работен ритъм. Психолозите потвърждават - ефективността на служителя се подобрява след почивка. За да има наистина положителен ефект от почивните дни, трябва да оставим графиците и недовършените задачи в офиса и да не мислим за тях, съветват психолози.

Анализите на работодателските организации обаче показват, че всеки допълнителен почивен ден струва на икономиката 90 млн. лева загуби.

Дори и с отработване през май в две поредни съботи е трудно да се постигне същият резултат, какъвто би могъл в нормален работен ден.

Оказва се, у нас все пак не се почива най-много. Първенци по официални почивни дни са Австрия и Германия. Според икономисти почивните дни у нас, особено изкуствените сливания, са твърде много предвид ниската производителност. 

95 млн. лв. струва всеки неработен ден за индустрията

95 млн. лева струва един допълнителен неработен ден за промишлеността. Изчислението е на Българската търговско-промишлена палата и не в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com