Терзиева: "Хемус" не е замразена, тя е приоритет

13160
Терзиева: "Хемус" не е замразена, тя е приоритет
Снимка: БГНЕС

"Строителството на АМ "Хемус" продължава, обектът не е замразяван, каквито твърдения се появиха в медиите. Обектът върви по график, вече се полага и асфалт".

Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която заедно с председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков инспектираха строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка "Шумен - Белокопитово", съобщиха от пресцентъра на МРР.

Министърът заяви, че е доволна от напредъка на строителните дейности.

Тя добави, че строителят се е възползвал от топлото време и е работил през зимните месеци. "Физическото изпълнение е на почти 12%", отчете Терзиева. За миналата година на строителя са изплатени 12, 2 млн.лв.

Новоизграждащият се 5-километров участък от АМ "Хемус", който включва и п.в. "Белокопитово", е на стойност 65 млн.лв. с ДДС, като финансирането е от държавния бюджет. Очаква се строителството да завърши до пролетта на следващата година.

Терзиева подчерта, че изграждането на АМ "Хемус" е приоритет за правителството. Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата. От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект. За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант, напомни регионалният министър.

"Виждате, че работим без да спираме. Ако някой ви каже, че днес е можел да строи АМ "Хемус" в участъка Ябланица – Велико Търново, абсолютно лъже, защото проектите не са готови. Те ще са налични догодина, когато ще има остойностяване на 8-те участъка, на колкото сме разделили незавършеното трасе. Този подход ще улесни строителството с осигуряване на поетапно финансиране", заключи Терзиева.

Днес ще има проверка на строежа на пътен възел „Белокопитово“

За 16:30 часа днес е предвидена проверка от министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на УС на Агенция &b...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com