Тодор Коджейков: Едно покушение се подготвя с месеци, но в случая с Гешев това е станало за часове

3033
Тодор Коджейков: Едно покушение се подготвя с месеци, но в случая с Гешев това е станало за часове
Снимка: БГНЕС

Едно покушение се подготвя с месеци, но в случая с Иван Гешев вероятно това е станало за часове - той е бил следен и са го чакали да се върне по същия маршрут. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият шеф на НСО Тодор Коджейков.

„Мерките за сигурност са съобразени с обстановката и цялата придобита за охраняемото лице информация. Ако е имало информация, ако в дълъг период от време е имало сигнали, нормално е охраняемото лице, в случая главният прокурор, да е в бронирана кола от съображение за сигурност и безопасност“, обясни той.

Тодор Коджейков: Бомбата не е направена само да сплаши

"Случаят е факт. Има бомба, терористичен акт. Разследващите органи ще кажат какво е станало. Докато не излязат експертизата и нужните и...

Тодор Коджейков подчерта, че както той, така и неговите предшественици и наследници на най-високия пост в НСО са се борили за необходимата техническа обезпеченост, за да се осигури безопасността на охраняемите лица. Винаги обаче са им отговаряли, че няма финансова възможност. Той посочи още, че автомобилният парк на НСО е много стар. Въпреки това службата се обитава да ги поддържа в добро техническо състояние, за да изпълнява задълженията си.

Коджейков призова също така държавата да се погрижи за охраняваните лица чрез закупуването на повече бронирани автомобили. „Народът го е казал: Когато млякото е захлупено, котки не го лочат. От мерки за безопасност глава не боли“, каза още бившият шеф на НСО. Той обаче подчерта, че не всички български политици трябва да се возят в бронирани автомобили – те трябва да са предназначени само за онези, за които има доказателство, че са застрашени.

„Маршрутът на охраняемото лице може да бъде променен в последния момент. Това се прави често. Дори в определени случаи е полезно. Това може да допринесе за това, да се избегне един такъв момент – с поставянето на взривно устройство по трасето“, обясни още Тодор Коджейков и допълни, че охранителите не участват в определяне на плана на охраняемото лице. Той каза още, че в случая с опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, хората, които са подготвяли покушението, са имали на разположение между два и четири часа. „Те са знаели, че той е на мероприятие с младши прокурори. Имали са време да се подготвят“, обясни още той и отрече индиректно обвиненията, че човек от НСО е подал информация за трасето.

„Едно покушение се подготвя за около месец или два. Това е при условие, че охраняемото лице се движи по един и същ маршрут в дълъг период от време. Но за конкретния случай не мога да кажа. Може да е следен и в момента, в който е минал кортежът, да са заредили бомбата и да са го чакали да се върне“, обясни още Тодор Коджейков.

Тодор Коджейков е новият шеф на Авиоотряд 28

Генерал Тодор Коджейков, бивш шеф на НСО, е представен днес следобед на правителствения отряд 28 като новия им генерален директор. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com