"Топлофикация-София": Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо

3069
"Топлофикация-София": Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо
Снимка: БГНЕС

Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо. Това каза в ефира на "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Александър Александров. Според него, правителството трябва да даде своя дан да осигури компенсации, които да осигурят плавно преминаване към зимния период за всички граждани.

„Ние искаме разликата между цената, която КЕВР е определил за газ и цената, която ние плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Това включва от началото на регулаторния период от юни до сега“, обясни инж. Александров. 

Министри обещаха на Фандъкова да търсят механизъм за компенсация за цената на парното

Общинските дружества „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ влизат в обхвата на предвидената компенсация ...

С оглед на очертаващия се тежък зимен период той посъветва потребителите „да преминат на равни месечни вноски. Това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година“. Той заяви, че никой не може да си представи парното в София да спре, тъй като това би било край на енергетиката в България.

„Третият по-големина енергиен субект в България е "Топлофикация". В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти два гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи "Топлофикация" да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, описа ситуацията Александров.

„Няма нищо необичайно в това, което се случи в последните няколко дни. Както България, така и Европа е в енергийно цунами от средата на тази година. Алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката и в частност "Топлофикация – София", е опасна, особено с навлизане на зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия, и стойностите, които достигна газта в последните месеци. Върху това се работи интензивно“, каза още шефът на топлофикационното дружество.

"Булгаргаз" и "Топлофикация" не са обичайни търговски дружества. "Булгаргаз" е единственото лицензирано в страната дружество, което да бъде обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъпа и газта за всички във всяко едно положение. По същия начин стоят нещата и с "Топлофикация". Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 млн. граждани в София.

Пускат спряната топла вода в София по-рано от планирането

Топлата вода в частите на София, които се топлоснабдяват от ТЕЦ "София", отоплителна централа "Земляне" и отоплителна централа "Люлин",...

Ходовете, които "Топлофикация" има, са изключително ограничени. Ние работим в тежко регулиран режи. Стойността, на която продаваме топлината, е определена от КЕВР. По същия е начин е определена и стойността, на която ние купуваме газта, каза още Александров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com