Топлото невинен

5181
Топлото невинен

Софийски апелативен съд (САС) оправда Валентин Димитров, т.нар. Вальо Топлото по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Прокуратурата обвини Валентин Димитров, че е присвоил 5 936 032,42 лв. от "Топлофикация-София" за периода от 10 януари 2003 г. до 16 март 2006 г.

По това дело по долната инстанция градският съд го осъди на 14 години затвор, както и да бъде конфискувано цялото му имущество. Днес САС отмени тази присъда. Той отмени и наказанията за Лина Абланска, за която градският съд на София присъди 12 години затвор и конфискация на половината имущество, както и отмени присъдата на Мая Стоилова от 10 години затвор и конфискация на половината имущество.

САС ги призна и тях за невиновни. Апелативните магистрати измениха и мерките на Абланска и Стоилова - на първата от гаранция 10 000 в "подписка", на втората от гаранция 17 000 лв. в подписка. Апелативните магистратите потвърдиха и мерките "подписка" за Валентин Димитров, Емил Антонов и Георги Рогачев. И докато определението за мерките им е окончателно, то присъдата все още не е. Тя трябва да бъде потвърдена от ВКС в 15 дневен срок.

Присъдата на Димитров в края на юни 2009 г. от 14 години затвор бе наложена от състав на Градски съд, чиито председател бе и ръководителят на наказателната колегия тогава Георги Колев. Той в момента е председател на Върховния административен съд. Вальо Топлото не коментира оправдателната си присъда и отказа да отговаря на журналистически въпроси. Когато бе попитан защо проявява такова неуважение той каза единствено, че неуважението е взаимен процес.

Има несъставомерност на деянията на подсъдимите Валенти Димитров, Мая Стоилова и Лина Абланска, се казва в кратките мотиви на съда. Това означава, че няма престъпление. Съдът не е съгласен, че тези близо 6 млн. присвоени лева всъщност са натрупани от разликата между стойността на стоките, вписана в митническите декларации и реално платената от Топлофикация София АД цена за доставка на елементите.

Магистратите прецениха, че в тяхната цена не са пресметнати и други разходи като тези за транспорт. Прокуратурата не е пресметнала това както и за това че договорите са сключени между равнопоставени страни и няма изискване стоките да се продават на строго фиксирани цени, а още по-малко на тези, които пресметнало обвинението. Освен всичко друго те са платени и съгласно договори между страната ни и Европейската банка за възстановяване и развитие, и Световната банка. Тези договори дори са ратифицирани от Народното събрание.

Двете банки именно са тези, които финансирали основно рехабилитацията на топлопреносната мрежа. Те поставили и изисквания за качеството на продуктите и изпълнението на ремонтните дейности. Те и ги контролирали. Освен това контрол имало и от Столична община.

По време на процеса съдът не е успял да открие, а прокуратурата и да посочи, че у нас има друг доставчик, който да предлага същите компонентни като вид и качеството на по-ниски цени. "Наред с това, съдът съобрази и експертното заключение според което, ако ремонта на топлопреносната мрежа бъде извършен с материали , с качество различно от това, което вече е вложено, съществува опасност от влошаване на топлоподаването", посочват от САС.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com