Трябва да има национална стратегия за бездомните кучета, казват експерти

11768
Трябва да има национална стратегия за бездомните кучета, казват експерти
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че проблемът с бездомните кучета се изостря и че има засилване на настроенията срещу тези животни. Просто Facebook дава гласност на темата. Това казаха журналистът и природозащитник Елица Енева и общинският съветник в София Любка Качакова в сутрешния блок на bTV.

Напоследък в социалната мрежа популярност придобиват все повече групи, в които хора се организират и буквално тръгват да избиват бездомни животни. В тях има потресаващи снимки на убити и разчленени животни, а на тези фотографии има и деца, които се хвалят с отстреляно и одрано куче. Редовна практика е и да има тровене на кучета, като страдат и домашни любимци, тъй като отровата се хвърля безразборно.

Съдът във Варна отмени забрана да бъдат хранени бездомни животни на публични места

Не е незаконно да бъдат хранени бездомни животни на публично място. Това решение беше взето от Варненския административен съд. Съдът о...

Бездомни кучета ще има дотогава, докато всеки може да си развъжда „потомство” в апартамента, категорична беше Качакова. До 2008 година действаше старият закон и бездомните кучета можеха да се евтанизират. Например в Перник се действаше по сигнал, а не с превенция. Някакви хора си живееха с 50 хил. лева общински живот на година, разказа Енева.

Всяко животно трябва да има стопанин, а само в София има 7-8 хил. бездомни кучета. Няма град, който да си позволи да ги вземе всичките в приют. По сегашното законодателство те са прибирани, кастрирани и връщани на улицата, припомни Качакова.

Грешка е, че няма национална стратегия по въпроса, а се иска от всяка страна да си го реши сама, завършиха Енева и Качакова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com